Wintersnoei frambozen


Herfstframbozen dragen in de herfst vruchten op scheuten die hetzelfde jaar gevormd zijn. Je kan op diezelfde takken ook nog een tweede – zij het bescheidener – oogst bekomen in de zomer. Deze oogst in de zomer gaat wel ten koste van de herfstoogst.

Je hebt dus twee mogelijke manieren om herfstframbozen te snoeien

Basistechniek (uitsluitend herfstoogst): snoei alle takken weg tot op de grond zodra alle bladeren gevallen zijn (in de periode van december tot maart).
Wanneer de scheuten in de lente uitlopen laat ik 6-8 scheuten per meter groeien (hangt af van de groeikracht van het ras). Deze scheuten worden aangebonden om de aanplanting netjes te houden.

Voor


Na (op het opruimen van de frambozenstokken na)


Voor
Na.


Alternatieve techniek (bijkomende oogst in de zomer) : snoei de helft van de takken weg in de winter. De andere takken kort je in  (snij het bovenste, afgestorven gedeelte weg). In juni en juli zal je op deze takken frambozen kunnen oogsten. Na de oogst snij je deze tweejarige takken volledig weg. 
Laat ondertussen ook hier in de lente 6-8 nieuwe scheuten per meter groeien, die je aanbindt om alles netjes te houden. Deze scheuten zullen in de herfst vruchten geven, maar wel iets minder dan wanneer je de basistechniek gebruikt… Als je de frambozen zo wilt snoeien, snoei je beter wat later (en dan snoei je alle ingevroren/afgestorven plantdelen weg)

Zoals je kan zien op de foto gebruik ik zelf de basistechniek, naar aanleiding van mijn ervaringen deze herfst. Ik zie niet in waarom ik de frambozen zou moeten laten remonteren, uiteindelijk zijn zomerframbozen lekkerder. Ik verkies dus meer herfstframbozen te oogsten in de herfst. Vanuit het standpunt van ziektebestrijding is dit ook beter.

Welke techniek je ook gebruikt, haal in ieder geval alle zwakgroeiende, kleine scheuten weg. Dat kunnen ook zaailingen zijn die helemaal niet zo interessant zijn als de gecultiveerde variëteit die je hebt aangekocht.

Zomerframbozen dragen in de zomer op de takken van vorig jaar. Die snoei je dus niet in de winter, want anders snoei je je oogst van deze zomer weg. In de zomer laat ik wel zien hoe die zomerframbozen moeten gesnoeid worden.

En wat als je frambozen hebt staan die al in de tuin stonden, of die je cadeau hebt gekregen, en waarvan je niet weet of het zomer- of herfstframbozen zijn? Dan snoei je alle takken die dit jaar vrucht hebben gedragen weg. 

6 gedachten over “Wintersnoei frambozen

  1. Doe mij maar de gemakkelijke manier; alles weg dus. Ik heb sowieso (te) veel frambozen voor de zomer, dus daarvoor moet ik het al zeker niet doen. Aanbinden doe ik al helemaal niet, ze groeien wel rond een draad, maar eigenlijk hebben ze dat zelfs niet nodig. Ik denk dat ik autumn bliss heb, maar mss is dat bij andere soorten wel anders.

  2. Aanbinden is niet veel werk en maakt het oogsten makkelijker. Zwaar beladen takken van de productieve rassen vallen om zonder steun, zeker bij regen of wind (ik spreek uit ervaring).

  3. Ik heb de basissnoei toegepast. Ben benieuwd hoeveel frambozen we dit jaar zullen hebben want het zijn nog jong aangeplantte. Heb natuurlijk herfst- en zomerframbozen door elkaar geplant en niet gelabeld 🙂

  4. Mijn framboos ging zó laat in de herfst pas vruchten geven, dat het wel eens een aardige proef zal zijn om hem wat zomerframbozen te laten produceren. Aan de hand van bovenstaande aanwijzingen moet dat wel lukken.

  5. Als je beiden soorten door mekaar hebt staan kan je beter toepassen wat ik in de laatste alinea beschrijf : in de winter alle takken wegsnoeien die vruchten hebben gedragen (de vruchtbodems hangen nog aan de plant).
    In de zomer doe je dan net hetzelfde met de afgedragen takken (alle takken met vruchtbodems op wegknippen )

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: