Fruit, Fruitberg, Kleinfruit, Tuinontwerp
Comments 9

Winterplannen

Vroeg? Ja. Eerlijk gezegd, ik kan het niet laten. Dat plannen is een beetje beroepsmisvorming. Alhoewel, in de privé-sfeer worden zo’n plannen vaak erg optimistich, op het dromen af…

Vroeg? Zeker. De fruitbomen die ik deze winter nog wil planten (een heuse hoogstamappelaar (Reinette Dubois) en een pruimelaar (Reine-Claude sanguine de Wismes)) heb ik besteld einde mei. Anders blijf ik twijfelen tussen de verschillende opties (een ander appelras, of toch beter een kersenboom?).
Verder moet ik ook nog twee Nashiperen, twee perzikbomen, 3 Paw-Paws en 4 Diospyros en een abrikoos planten. Als ik dan ook de stellingen voor mijn aardbeibakken heb afgewerkt,  zou de fruittuin ‘klaar’ zijn en kan ik in de schaduw van mijn notenboom wachten op het fruit.

Maar… er is meer. Ik wil ook de rest van de tuin aanleggen, in totaal een 10-12 a grond, met enkele borders, ongeveer 150 m haag / houtkant, een bloemenweide, een schaduwtuin van 250 m² en zowaar een stuk gazon. En tenslotte staat er ook nog het bouwen van een geluidswerend scherm in de voortuin op de agenda.
U ziet het, werk genoeg voor deze winter. De buren gaan waarschijnlijk weer zich afvragen wat die gekke buurman nu weer aan ’t bouwen is in de tuin.

Het aanleggen van een poel en het uitbreiden van de moestuin ga ik wijselijk een jaartje extra uitstellen… Ik ga deze winter namelijk ook nog een schouderoperatie moeten ondergaan en een maand lang mijn rechterarm niet kunnen gebruiken.

En U, heeft U grote plannen deze winter?

9 Comments

 1. Geluidswerend scherm in de voortuin!? oei is 't zo erg? Ik heb het goede voornemen om niets nieuws te beginnen en eerst alles eens deftig bij en af te werken en daar ga ik al werk genoeg mee hebben. 2 fruitbomen van de 22 aangeplantte hebben het niet gehaald en zal ik dus ook opnieuw moeten planten. Dat is ook al een dag werk inclusief ritje naar de boomgaardenstichting in de Limburg.

 2. Ik woon aan een zeer drukke steenweg. Dat was hier in Tienen de enige optie om een huis met grote tuin te hebben (> 20a) op minder dan 5 km van het centrum.

  De geluidsisolerende beglazing weren het geluid in huis, zodra het nog aan te sluiten centraal ventilatiesysteem werkt moeten de vensters niet meer open. In de tuin heb je wel watlast van de drukte, maar met het scherm dat ik voorzie ga ik ervan uit dat geluid significatief te reduceren

 3. Dat zijn inderdaad grootse plannen. Ik zou ook graag al 1 border aanleggen en nog 2 oude fruitbomen door nieuwe vervangen. Maar dan moeten er eerst andere bomen en struiken uitgegraven worden en dat is een werk voor meneer boerenerf. En die heeft ook nog wat verbouwingswerk voor de boeg. Ik vrees dat de werken in huis voorrang hebben.

 4. Ik snap het ook niet allemaal, maar volgens mijn laatste plan zou het toch moeten lukken. Zoniet belandt de plant teveel wel in de tuin van een familielid.
  En de schouder, 50% kans dat het in orde komt.

 5. Grootse plannen. Nu je het zegt, ik denk dat Madamasj ook verwacht dat ik nog wat aan de verbouwing werk.
  Misschien verander ik de naam van mijn blog wel in 'De val van Icarus' of 'Hoogmoed komt voor de val' of zo

 6. Hola Supermasj, dat zijn inderdaad veel plannen en vooral interessante plannen. Je toekomstige fruitactiviteiten spreken me aan. Wij probeerden de voorbije jaren ook Paw-Paw maar zonder succes. Benieuwd hoe jij het aanpakt.
  Die geluidswering maakt me ook nieuwsgierig.
  Die schouderoperatie is minder aangenaam, maar er is één troost: je zal dan meer tijd hebben om je voorbije tuinactiviteiten in blogteksten te gieten!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s