Geurende hosta

Als reactie op een vraag van Karl

Alle geurende Hosta stammen af van Hosta plantaginea. In tegenstelling tot de meeste andere hosta, is H. plantaginea een plant die afkomstig is uit China, niet uit Japan. Het is ook de Hosta die het meest zuidelijk verspreidingsgebied heeft, en dus het meest hittebestendig is. De plant groeit met zeer grote, witte bloemen (tot 15 cm lang), die een geur verspreiden die mij het meest doet denken aan Meiklokjes. De bloemen openen zich trouwens ook ’s avonds, in tegenstelling tot de meeste andere hosta die ’s morgens hun bloemen openen.

Hosta ‘Moonlight Sonata’

Zelf heb ik H. plantaginea  na twee jaar uit mijn verzameling verwijderd. De plant loopt vrij vroeg uit (dus gevoelig voor lentenachtvorst) en mist substantie (dik blad). Een slak moet nog maar kijken naar het blad van deze plant of het zit al vol gaten. De plant heeft ook een warme zomer nodig om te bloeien, maar door de dunne bladeren verbranden de bladranden vrij snel. De geur van de bloemen is wel veel meer aanwezig dan bij de cultivars van deze plant.

Hosta ‘Secret Ambition’

Het gebrek aan substantie is niet alleen een probleem voor H. plantaginea  maar ook voor een hele reeks nakomelingen van deze plant. Een hele reeks van deze cultivars werden hier gewogen en te licht bevonden, onder meer Hosta ‘Royal Standard’, Hosta ‘Fragrant Dream’, Hosta ‘Fragrant King’ en Hosta ‘Fragrant Bouquet’ werden hier na enkele jaren de deur gewezen, alsook Hosta ‘Guacamole’,  Hosta ‘Fried Green Tomatoes’ en Hosta ‘Fried Bananas’. Let wel, deze planten zijn goede tot zeer goede groeiers, die veel goedgeurende bloemen produceren maar in vergelijking met de meeste moderne Hosta te kort komen en dan met name door het dunne blad, dat er vrij snel slordig gaat uitzien (uitegedroogde bladranden en vol sporen van slakkenvraat).
Hosta ‘Secret Love’, een sport (mutatie) uit Hosta ‘Fragrant Blue’ had steviger blad, maar de geur was minder present, en dan heeft zo’n plant ook niet veel zin.

Hosta ‘Holy Mole’

Toch zijn er enkele geurende planten die een sterke geur combineren met stevig blad. Onder meer Hosta ‘Moonlight Sonata’, een zeer mooie blauwgroene hosta met gegolfde randen en stevig blad. Het is ook de eerst bloeiende geurende hosta van het seizoen. Ook Hosta ‘Lederhosen’ is een goede tuinplant met stevig blad. En Hosta ‘Irish Luck’ lijkt veelbelovend en met zijn blinkend, golvend blad in ieder geval een aparte verschijning. Ook Hosta ‘Diana Remembered’ houdt hier een plekje, ook al is deze plant qua substantie nog geen topper.

Hosta ‘Irish Luck’

Tenslotte is er nog de groep van tetraploïde, geurende hosta. Tetraploïde hosta zijn planten met dubbele chromosomen. Ze worden meestal iets kleiner, met steviger blad, stuggere bloemstelen, een bredere bladtekening (indien aanwezig) en grotere bloemen. Dat geldt ook voor de geurende tetraploïde hosta. De meeste zijn kunstmatig tetraploïde hosta en zijn uitstekende tuinplanten met stevig blad dat met zowat iedere niet-geurende hosta kan wedijveren. Hosta ‘Secret Ambition’ (uit Hosta ‘Secret Love’), Hosta ‘Holy Mole’ (uit Hosta ‘Guacamole’), Hosta ‘Fragrant Queen’ (uit Hosta ‘Fragrant King’), Hosta ‘Cathedral Windows’ en vooral Hosta ‘Essence Of Summer’. Deze laatste is een sport uit H. ‘Warwick Essence’, met leerachtig grijsgroen blad en bloemen die qua grootte en geur kunnen wedijveren met Hosta plantaginea.

Hosta ‘Essence Of  Summer ‘ op een droge dag

2 gedachten over “Geurende hosta

  1. Wel, dat was zeer leerrijk. Ik ken (nog) niets van hosta's behalve dat ze lekker zijn voor de slakken maar door deze samenvatting ben ik toch al iets slimmer geworden.
    Thanks voor het antwoord 🙂

  2. Hosta zijn ook lekker voor mensen. Het is in Japan een delicatesse, vooral de jonge uitlopende neuzen worden er gegeten 'urui'. Zowel gekookt als rauw in salades.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: