Nieuw project

Achteraan in de tuin stond een (laagstam)pruimenhaag. Stond. Ik heb de bomen allemaal verwijderd. Om de planten voldoende compact te houden moest ik teveel snoeien waardoor ik vorig jaar een eerste boom moest verwijderen met loodglansschimmel.

Ik heb eigenlijk flink getwijfeld over de bestemming die ik zou geven aan het stukje tuin van ongeveer 75 m² dat vrijkwam. Een houtkant (daarvoor was het stuk wat smal), een verdere uitbreiding van de bloemenweide was ook een mogelijkheid,… Uiteindelijk koos ik voor iets helemaal anders. Met name een snijbloementuin, maar dan uitsluitend gebruik makend van vaste planten. Ik vind het altijd een beetje zonde om bloemen te plukken uit de tuin. Maar dit stukje tuin ligt niet in ’t zicht, en dan kan dat dus geen kwaad.

Doel zou zijn twee boeketten per week te kunnen plukken uit deze tuin. Niet alleen voor onszelf, maar ook wanneer we ergens op bezoek gaan.

De grond werd van gras ontdaan door het in de herfst met karton en compost te bedekken. Dat karton werd enkele weken geleden weggewerkt en alle overblijvende kruidgroei verwijderd. Met de gerecupereerde kasseien legde ik nog een borderzoom aan. Daarna egaliseren en ondertussen kunnen we beginnen met beplanten.

Op de foto hierboven zie je al enkele aangeplante zaailingen / stekken uit de tuin. Onder de curverboxen zitten enkele planten die ik net heb verplant. Er staan ook nog flink wat stekken te wortelen die over twee weken kunnen aangeplant worden.

Voor de nieuwe aanwinsten (die je op de foto hierboven niet ziet) ben ik vandaag naar een kwekerij gereden die hier niet zo heel ver vandaan ligt (De Vlindertuin).
Dat bezoek viel uitstekend mee: erg mooi assortiment en mooi gezond plantgoed (veelal in goed gevulde 1.5l potten). De nieuwe aanwinsten zijn vanavond nog allemaal aangeplant, het voorspelde hemelwater voor de komende week zou moeten helpen om ze goed te doen groeien.

Het zal nog wat voeten in de aarde hebben vooraleer deze border echt af is (en voor ik er effectief een boeket uit kan plukken), maar de aanzet is in ieder geval gezet.

Geplande beplanting van dit stukje tuin : Pentaglottis , Verbascum , Achillea, Leucanthemum , Acquilegia, Cirsum , Echinops, Helenium, Amsonia, Lychnis, Centaurea, Aster, Aruncus, Polygonatum, Digitalis, Iris, Lythrum, Knautia, Doronicum, Geum, Astrantia, Nepeta, Phlox, Paeonia, Sanguisorbia, Scuttelaria, Veronicastrum, Penstemon, Persicaria, Isodon, Anaphalis, Foeniculum, Hesperis, Helianthus, Rudbeckia, Succisa.

Tips voor andere goede vaste planten als snijbloem zijn natuurlijk altijd welkom.

24 gedachten over “Nieuw project

 1. Plant ook een varen. Voor het groen bij je boeketten. Verder zijn Dahlia’s, Allium en Gladiolen snelle en makkelijke groeiers om dit jaar ook al flink te kunnen plukken.

  1. Varens groeien in de schaduwtuin. Verder gebruik ik daar ook wel siergrassen voor.
   Dahlia’s; zie hierboven. En Gladiolen, bedankt voor de tip, maar dat is ook niet echt mijn ding 😉

 2. Wow dat gaat daar tof worden! Mooi die gebogen rand! Vind ik altijd meer geslaagd dan een rechte rand. Echinacea houdt ook lang in de vaas. Laat ons meegenieten van dit stukje tuin he. En inderdaad fijn dat je je nog eens in de blogwereld begeeft.

 3. Mooi plan. Het doet me denken aan mijn vader, die zo’n beetje wekelijks een bos bloemen van eigen kweek voor moeder meenam van zijn volkstuin. Aan de regen zal het niet liggen de komende tijd, hopelijk komen er ook nog wat groeizame temperaturen bij.

 4. Fijn nieuw project. Benieuwd je nieuwe border te kunnen bewonderen.
  Bloemen die het bij mij heel goed doen bij het bloemschikken :
  alstroemeria, asters; crocosmia, batisia,phlomis fruticosa, phlomis russeliana,silphium,dendranthema, agastache, veronica, schizostylis, kalimeris en nog vele andere vaste planten.
  Eenjarigen ; zaaddozen van papavers en juffertjes-in-t-groen
  Groen ; takjes van hebe, blad van crocosmia “Lucifer” en sommige takken van heesters
  mijn favoriet ; echinacea zowel de bloem als de zaaddozen.
  Veel succes.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: