Winterschade & eerste tuinweek-end

Het was vorige week best wel koud en er is hier in vergelijking met de rest van het land relatief weinig sneeuw gevallen (4-5 cm). 7 dagen met minimuma tussen de -7° en de -9°C. Oorspronkelijk werd er -15°C aangekondigd, maar dat was – gelukkig – vals alarm. Het is eigenlijk de eerste keer sinds ik de tuin heb aangelegd dat het zo koud was. En ik heb hier wel enkele borderline winterharde planten staan.

Salvia candelabrum overleefde deze koude me verve (afgedekt met vliesdoek). Ik had een dertigtal plantjes in reserve gehouden, maar die ga ik dus niet nodig hebben

Ik keek dan ook nieuwsgierig uit naar de opgelopen schade. Maar die schade lijkt al bij al mee te vallen. Er zullen misschien enkele planten zijn die het niet overleven, maar de planten waarvan ik ‘reservestekjes’ nam hebben het allemaal overleefd. En dat is goed nieuws, want dan kan ik die reserve plantjes uitdelen aan tuinvrienden.

Van deze Scuttelaria tournefortii had ik geen idee of hij winterhard zou zijn. Maar zelf de jonge scheuten hebben deze koude overleefd (met vliesdoek).

Van deze Salvia viscosa dacht ik dat deze helemaal niet winterhard was, maar deze plant zou tot -18°C uithouden. Deze winter was dus een makkie.

Ook de Lepechinia hastata heeft deze koude met verve doorstaan, net zoals de Phacelia californicum.

Dat wil niet zeggen dat er geen schade is. Er zijn heel wat planten waarvoor ik dat pas zal weten wanneer ze terug uitlopen. En de Daphne bohlua en de Gardenia ‘Kleim’s Hardy’ lijken wel schade opgelopen te hebben, maar dat moet zich nog verder uitwijzen. De Buddelaja globosa is ook al haar blad kwijt, ik vrees dat ik daar geen bloemen ga op zien dit jaar…

Het was dit week-end mooi weer, het eerste week-end om in de tuin te werken. Maar zelf vind ik het nog wat vroeg om al veel uit te vreten , de bodem is ook verzadigd met water, die betreden is ook geen goed idee. En de krokussen stonden zo mooi in bloei in de fruittuin, dat ik beslist heb om de snoei nog een weekje uit te stellen…

Ik heb 5-6 uur wat gewied (mag ik nog eens herhalen dat gras met uitstek het meest vervelende onkruid is) en verder gewoon wat genoten van de tuin en de eerste lentekleuren

De bloemen van deze Lonicera fragrantissima waren vorige week volledig bevroren. Ondertussen staat hij al terug in bloei, en wordt hij bevlogen door hommelkoninginnen en bijen.

De foto helemaal bovenaan toont dat ook de Edgeworthia zich kiplekker voelt. Gisteren zag ik zowaar een meekrabvlinder op de eerste bloemen vliegen. ’t Zijn gekke, en vooral verontrustende tijden. Het zou einde deze week terug wat kouder worden ’s nachts. Laten we hopen dat dat er voor zorgt dat het uitlopen van planten en de eerste fruitbloesems nog wat vertraagt… Want er komt volgens mij geheid nog een vorstprik aan en met dit weer zouden planten wel eens heel snel beginnen uitlopen.

Een vleugelloze bij 😉

15 gedachten over “Winterschade & eerste tuinweek-end

  1. Inderdaad véél te vroeg om te beginnen. Tuintje klaar maken deed ik wel. De potten, die moet ik nog…
    Gelukkig overleefde het meeste bij jou, en spaar ons van die volgende winterprik…
    Lie(f)s.

  2. Hier is de Salvia apiana in de serre een heel deel van zijn ‘pluimen’ kwijt. Ik zal hem serieus moeten terugsnoeien. Onderaan zie ik nog wat fris groen. Gelukkig heb ik vorige zomer zaden geoogst.
    Zo’n weekend tuinwerk, dat doet deugd hè. Welkom terug in de tuin winterslaper 😉

  3. Die planten zullen allemaal flink geschrokken zijn, zo koud zullen de meesten het niet eerder hebben gehad. Toch zouden de meeste planten en heesters met een weekje kou niet zoveel moeite moeten hebben, lijkt me. Uiteindelijk was het weer van 7 t/m14 februari toch voor winterse begrippen normaler dan het weer dat we nu hebben. 🙂

  4. Alweer prachtige foto’s in bijzonder op groot scherm. Er is niets echt bevroren in onze tuin maar sommige planten die ik verleden jaar niet heb moeten snoeien omdat ze nog zo mooi groen stonden zoals sommige penstemons, acanthus mollis en cynara cardunculus zijn nu helemaal bruin en moeten volledig afgeknipt worden. Zullen dan ook veel later bloeien als de voorgaande jaren.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: