EV part 5

Vandaag volgt het laatste deel rond elektrische wagens.

Veiligheid:

Elektrische wagens vliegen echt niet om de haverklap in brand. Tesla geeft aan dat er één accubrand per 200 miljoen gereden km is. Wat niet wegneemt dat een brandende elektrische wagen moeilijk of amper te blussen valt, en er dus echt nog wel een probleem is.

In de NCAP crashtesten scoren EV’s meestal goed. Dat is dankzij het skateboard-platform dat wordt aangewend: de cellen van de accu zitten in een frame dat tussen de wielen zit, en zorgt voor de nodige rigiditeit van het ontwerp.

Alternatieven ?

 • Sommige mensen blijven dwepen met wagens die aangedreven worden met waterstof . Maar ondanks de jarenlange investeringen en onderzoek van veel automerken, met actieve ondersteuning van de petroleumsector, blijven wagens op waterstof een niche. Bovendien zijn er ook veiligheidsproblemen met waterstof. Om niet te vergeten dat men er nog steeds niet in slaagt om op een energie-efficiënte manier waterstofgas te produceren op grote schaal. Heel wat grote automerken zijn ondertussen gestopt met investeren in de technologie. Er wordt van uit gegaan dat waterstof misschien wel een oplossing zou kunnen zijn voor vrachtvervoer, omdat elektrische vrachtwagens echt wel heel zwaar zouden worden.
 • In het Verenigd Koninkrijk heeft een studie uitgewezen dat het meest efficiënte transport voor vrachtverkeer zou bestaan uit autostrades met hoogspanningsleidingen en accu’s die de vrachtwagens in staat stellen om de ‘last mile’ af te leggen wanneer ze die autostrade afrijden (ze hebben dan voldoende aan een kleine accu). Maar de bijgaande investeringen zijn echt wel torenhoog…
 • Plug-in hybride : En waarom geen plug-in hybride? Ik vind dat persoonlijk een noch vis – noch vlees oplossing die heel wat nadelen van beide systemen combineert. Voor mensen die vaak echt lange afstanden afleggen is het een goede keuze. Maar de wagens hebben een zeer complexe aandrijving, en zijn daardoor eigenlijk even duur en zwaar als EV’s.
  Accu’s slijten proportioneel met het aantal laadcycli, en door het beperkte bereik van de accu van zo’n plug-in, ga je in theorie sneller last van degradatie krijgen. Ik zou zo’n accu wanneer ik naar ’t werk rijd twee keer per dag volledig leeg rijden …
  Ik zie ze vooral als een tussenoplossing voor mensen die koudwatervrees hebben. Misschien klink ik nu negatief, bij mensen die de wagen correct opladen is het al een flinke stap vooruit tov een klassieke wagen.

Fiscale voordelen

Je leest wel eens dat mensen een elektrische wagen kopen vanwege de fiscale voordelen. De reacties in de eerste topics was ook vaak “Hoe betaalt een gewone werkmens zo’n wagen”. Wel, ik vind het perfect normaal dat die nu nog niet de stap zet. Maar in de Europese Unie wordt er voor in totaal 32 miljard EUR per jaar fiscale voordelen gegeven aan bedrijfsvoertuigen. 60% van alle nieuwe wagens in Europa zijn bedrijfsvoertuigen. Daarvan is nu 3% elektrisch. En die bedrijfswagens leggen gemiddeld 2.25 keer meer km af dan de rest van het wagenpark. Ze zijn dus verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel van de CO2-uitstoot. Het lijkt me logisch dat men deze sector door correcte financiële stimuli richting omslag duwt. De laadinfrastructuur aanpassen zou Europa 2 miljard EUR per jaar kosten… In België is alvast de beslissing genomen om bedrijfswagens vanaf 2025 verplicht elektrisch te maken.

En vanwaar komt de stroom?

Dat is – vooral in België – een heikel punt. Om alle wagens op elektriciteit te laten rijden hebben we ongeveer 15% extra productie nodig. België is historisch gezien altijd een land geweest met een hoog aandeel kernenergie in haar productie. De voorbije jaren 30-40% . Daar wil de huidige regering nu de stekker uittrekken, en ondertussen ook mensen aanzetten om warmtepompen te gebruiken en over te schakelen op elektrisch rijden. Ik heb de indruk dat men erg optimistische assumpties heeft gemaakt… Een geleidelijke uitstap had volgens mij veel logischer geweest. Zeker omdat het hier zo goed als onmogelijk is om windmolens te plaatsen.

De vraag is ook of ons net an sich de piekstromen zal aankunnen. Ik moet je het antwoord schuldig blijven. We weten allemaal dat er een capaciteitstarief zal ingevoerd worden, maar ik weet niet of de opbrengst daarvan ook gaat gebruikt worden voor broodnodige investeringen…

Optimist?

Ben ik nu niet erg positief over elektrisch rijden? Ja, waarschijnlijk wel. Ik ben nu eenmaal positief ingesteld. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Maar doen alsof onze neus bloedt en door blijven leven zoals we dat vandaag doen gaat onze problemen niet oplossen.

Ik besef dat iedereen met een EV laten rijden waarschijnlijk technisch moeilijk is, zeker op korte termijn. En ook wanneer iedereen overschakelt op een EV, blijft verkeer nog steeds te milieubelastend. Maar het is wel een eerste stap, in een evolutie naar een klimaat neutraal bestaan.

En zoals ik gisteren al aangaf, ook voor een EV geldt dat je nog altijd beter met de fiets rijdt…

9 gedachten over “EV part 5

 1. Ik ga dat laatste blijven doen. Ten eerste omdat ik nooit zoveel geld aan een wagen kan geven, ten tweede omdat ik dat niet wil ook en ten derde omdat ik nog amper een wagen nodig heb. Hier wordt de acht jaar oude diesel ‘opgereden’, en daarna komt er geen auto meer maar een lidmaatschap bij Cambio als ik die nodig heb.
  Maar ik wens jou alle rijplezier met je mooie wagen toe.

 2. Ik liet al wel eens een jolige reactie achter, maar je vijfdelige werkstuk vond ik bijzonder interessant. Nee, een EV is vooralsnog niet voor mij weggelegd, maar het concept juich ik wel degelijk toe. De toekomst zal uitwijzen welke kant het opgaat (prijsmatig, qua recyclage en vervuiling, welke evoluties, etc.) en vooral: hoe snel elektrische wagens al dan niet aan de weg zullen timmeren.
  Bon.
  Dan start ik nu nog even mijn diesel.
  Roetpluim, iemand?
  😉

 3. Sinds veertig jaar ongeveer werk ik aan een concept om auto’s te laten aandrijven op mijn eigen geproduceerde winden. Ik ben echt héél dicht bij een oplossing, maar nodig pas de pers uit als mijn uitvinding echt volledig op punt staat.

  1. Ik ken de documentaire, ik ken ook de achtergrond van de documentaire. Ik heb ondertussen al een aantal zeer kritische stukken gelezen over wat er in die documentaire staat. Een kernfysicus die met een studie van 2008 af komt over ’t feit dat diesels milieuvriendelijker zijn dan elektrische wagens? Serieus? We zitten nu in 2020. Er zijn talrijke nieuwe studies die de CO2 uitstoot vergelijken en tot een heel andere conclusie komen.

   En recyclage van accu’s is zeker een challenge, maar zoals ik al eerder aangaf, accu’s in wagens gaan waarschijnlijk meer dan 20 jaar meegaan. En de recyclage-industrie is zich nog aan ’t ontwikkelen.
   Mijn boodschap: het kind niet met het badwater weggooien. Wel die industrie de juiste richting uitduwen. En anders allemaal accepteren dat we zonder enige vorm van energie moeten leven.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: