EV Part 3

Dit is het derde deel uit een stel logjes over elektrische wagens. De eerste twee afleveringen handelden over bereik en de kostprijs. Vandaag ga ik één en ander vertellen over de voordelen…

Laden :

Iedereen herkent de situatie wel. Het is koud, het waait en ’t is flink aan het regenen. En je moet tanken. Dan sta je naast je auto, in de koude, te wachten tot de tank vol zit met dinosap. Nadien ruiken je schoenen en handen naar brandstof. Een EV kan je gewoon thuis opladen. Je doet dat ook zo goed als iedere dag, onderweg stoppen om bij te laden is dus uitzonderlijk, alleen voor die dagen dat je echt lange ritten maakt.

Opladen kan via een gewoon stopcontact, maar dat kan het opladen meer dan een dag duren. Je kan ook een laadpaal plaatsen. Laadpalen starten vanaf 500 EUR (zonder installatie en keuring). Met mijn laadpaal kan ik mijn wagen opladen op 7 -8 uur. Ik had ook een snellere laadpaal kunnen laten installeren, maar ik zag de noodzaak daarvan niet in, omdat je de wagen zowat iedere dag oplaadt.

Mijn laadpaal heeft een vaste kabel, ik kan de laadklep van de wagen openen vanuit de wagen, uitstappen, kabel insteken en moet dan nog met een badge de laadpaal activeren. Dat duurt hooguit 20 seconden.
Indien je niet over een eigen oprit beschikt kan je in België een aanvraag indienen om een laadpaal neer te zetten in je buurt (dat is dan een openbare laadpaal, niet ‘jouw’ laadpaal) .

Comfort : het heeft iets onwezenlijk, de eerste keer dat je met een EV rijdt. Je hoort geen motor, wel de rolgeluiden van de banden en wat windgeluiden. Zeker bij lage snelheden is de wagen overduidelijk stiller.

Er is geen versnellingsbak (ook geen automatische, er is gewoon één versnelling (op een peperdure Porsche na die twee versnellingen heeft). Verder hebben elektrische wagens hun maximale koppel van uit stilstand. De wagen vertrekt onmiddellijk zodra je het stroompedaal indrukt.

In een wagen met verbrandingsmotor warm je het interieur op door de ‘restwarmte’ van het verbrandingsproces. Wanneer het echt koud is, duurt het dus wel even vooraleer het interieur warm is. Bij een EV warm je het interieur elektrisch op. In zowat alle wagens kan je dat op voorhand doen, heel vaak zelfs gewoon via een app op je GSM. Dat lijkt misschien spilziek, maar het energieverbruik dat je daarvoor gebruikt is slechts een fractie van de energie die een klassieke wagen verknoeit vooraleer die het interieur opwarmt. En door op voorhand op te warmen, behoud je de volle lading van je accu.

Een blijver: Wat me ook opvalt. Ik ken heel wat mensen die overgeschakeld zijn op een elektrische wagen. Vaak vanwege fiscale voordelen. Maar die willen zo goed als allemaal nooit meer terug…

En dan is er nog het belangrijkste voordeel, de milieuvriendelijkheid van een EV. Maar is er wel echt een voordeel? Daarover spreek ik morgen.

12 gedachten over “EV Part 3

  1. Kijk eens aan: een Tesla Model 3 in deep blue metallic. Koos je voor de long range-batterij? Dan heb je alvast een pak minder last van de o zo gevreesde range anxiety. 😉
    Veel succes ermee!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: