EV Part 2

Dit logje hoort thuis in een reeks over elektrische wagens. Gisteren sprak ik over het bereik, vandaag gaat het over de kostprijs.

Prijs : het tweede nadeel van een EV : ze zijn duurder in aanschaf dan een klassieke wagen. Mijn nieuwe bedrijfswagen zou ik me als privépersoon ook niet aanschaffen, maar wel niet duurder dan mijn vorige bedrijfswagen. Het prijsverschil is eigenlijk vooral groot voor kleine wagens.
Maar dat verschil wordt kleiner. Men gaat er van het uit dat het prijsverschil in 2024-2026 helemaal verdwenen zou zijn. Eén van de belangrijke drijfveren in deze prijsevolutie zijn de dalende prijzen van accu’s, van bijna §1200 per kWh in 2010 naar $156 per kWh in 2019. En de meeste elektrische wagens hebben een accu van 40-80 kWh…


Gebruikskosten: Hier is er wel beter nieuws. Een EV is goedkoper in gebruik dan een wagen met brandstofmotor. Je betaalt geen BIV en geen verkeersbelasting in België. Het opladen van een EV (thuis) is een stuk goedkoper dan tanken (voor mijn wagen minder dan 0.05 EUR per km). Gebruik maken van een publieke laadpaal is duurder, maar het leeuwendeel van je laadbeurten kan je thuis doen (op voorwaarde dat je een oprit hebt). En wanneer je goed zoekt, vind je zelfs plekken waar je gratis kan laden.

Een EV hoeft geen motorolie. Verder heeft een EV ook minder onderdelen: geen versnellingsbak, geen ontkoppeling, geen distributieriem, geen injectie, geen kleppen, geen knalpot, geen injectiepomp of ‘bougies’, geen ‘joint de culasse’, geen ‘vis platinées’ …

Door die lage onderhoudskosten zou de Total Cost Of Ownerschip -het kostenplaatje dat niet alleen de aankoopkosten maar ook de onderhoudskosten in rekening brengt -van middelgrote en grote elektrische wagens nu al gunstiger uitvallen dan hun alternatieven met brandstofmotor.

Een voorbeeld om dit alles te illustreren : Sono Motors is een Duitse opstart die over twee jaar een eerste wagen op de markt zal brengen. Zij willen die wagen leveren met een volledige onderhoudshandleiding én overwegen zelfs de 3D printfiles van de onderdelen ter beschikking te stellen. Wanneer er iets defect is zou je dat onderdeel gewoon thuis kunnen afdrukken. Het koetswerk van de Sono Sion bestaat trouwens uit zonnepanelen, waarmee de wagen op jaarbasis tot 5000 km zou kunnen afleggen en je kan de auto ook gebruiken als thuisaccu…


Accu: Maar de accu dan? Die verliest toch capaciteit, zoals die van mijn GSM? Een accu gaat inherent altijd degenereren. Maar de meeste EV’s hebben watergekoelde EV’s om die degeneratie te beperken. Voor een accu in een GSM weegt de kost en het ongemak van zo’n koeling niet op tegen de vervangkost, maar voor een EV dus wel. Uit een Canadees onderzoek blijkt een auto-accu gemiddeld 2.3% capaciteit per jaar te verliezen, voor de nieuwste generatie EV’s is dat minder dan 1% per jaar. De meeste automerken geven ook 7 of 8 jaar garantie op het accu – pakket.

De volgende aflevering gaat over de voordelen van elektrisch rijden.

18 gedachten over “EV Part 2

 1. ‘k Heb er geen verstand van en kan auto’s niet uit elkaar houden. Maar als hij er zou uitzien zoals die van Lies, dat zou ik wel onthouden. Maar dat telt niet voor dat examen zeker? 😉

  1. Zoals met alle introducties van nieuwe technologieën duurt het even voor de prijszetting correct is. Een bedrijf als Tesla heeft nu een operationele winst van 25% op de omzet, dus de prijs zal soweiso dalen wanneer er meer concurrentie is. En dan rekening ik nog niet de kostprijsreducties door schaalgrootte en technologische verbeteringen in

  1. Stel dat iemand zonnepanelen hebt. En die koopt zo’n Sion. Hij kan zo zijn terugdraaiende teller stoppen, en de wagen als thuisaccu gebruiken, dat is sowieso een besparing van 400-500 EUR per jaar…. Voor 26000 EUR koop je een handige wagen, waarmee je 3000-5000 km mee kan rijden zonder ook maar één frank te betalen aan brandstof en die dienst doet als thuisaccu…

    1. Ik schreef trouwens in de tekst ook al dat het verschil voor goedkopere wagens nog groot is 😉

     En je moet appelen met appelen vergelijken heh. Die wagen is een alternatief voor een Citroën Berlingo, en die start vanaf 20000 EUR. Ik besef best dat best nog duur is, maar over een periode van 5-6 jaar is dat verschil in aankoopprijs gewoon terugverdiend….

 2. Voor of tegen: op termijn duwt Europa eenieder in de richting van de EV door fossiele brandstoffen aan banden te (gaan) leggen in de auto-industrie. Op die manier zal autorijden weer iets dichter aanleunen bij ‘iets voor de happy few’, tenzij het roer werkelijk compleet zou omslaan. (Waar ik overigens niet in geloof, doch soit.)

  Als ik elektrisch rijden projecteer op mezelf, dan zie ik op heden geen enkele match. Mijn dagelijkse afstanden (niet zelden >300 km/dag) zijn te groot, mijn materieel (zwaarbeladen camionette + dito kipper) is vooralsnog niet afgestemd om in te pluggen. Zelfs een bestelwagen op benzine is nauwelijks te vinden. (Wegens niet rendabel en te koppelarm.)

  Voor als ik met pensioen ben, zeg maar.

  1. Ik zie het net omgekeerd. Ik heb schrik dat autorijden op termijn te goedkoop wordt met deze nieuwe technologie. Niet zozeer de aanschaf van de wagen, wel de km die je aflegt
   NIeuwe technologie is altijd duur. Zon flatscreens, dat was niets voor ons want veel te duur, niet? Net hetzelfde met een CD-speler of een electrische garagepoorr
   Ook voor wat beterft bedrijfsvoertuigen komt de markt ook op gang, maar ik denk dat dat nog 3-5 jaar gaat duren voor er daar enige maturiteit is. Maar dan gaan ook daar op korte termijn de prijzen naar beneden. Bovendien is net voor zo’n voertuigen het verschil in gebruikskosten een groot voordeel, en nog sterker naarmate je meer km aflegt. En koppel, dat is iets waar je met een EV geen gebrek aan hebt. Er is nu één (heel dure) EV waarmee je 2.2 ton kan trekken. Er zijn beelden waarbij die auto een trailer met wagen van 1000kg erop trekt en nog altijd in minder dan 5s aaan 100 km/h zit…

   1. Je haalt het zelf aan: heel duur. En dus voorlopig nog even toekomstmuziek voor het gros der (particuliere) autokopers. Of de prijzen binnen vijf jaar al enigszins genormaliseerd zullen zijn, is koffiedik kijken. Vijf jaar is niks, zeker niet in de autobranche.
    Bovendien evolueert de techniek van EV’s in zo’n sneltempo dat de prijzen wel zullen moeten bijbenen. Steeds beter wordende batterijen met een grotere en snellere laadmogelijkheid en minder gewicht, om er maar eens eentje te noemen. Ik heb nog geen enkele update of vernieuwing geweten die prijzen doet zakken. Maar nogmaals: het blijft allemaal behoorlijk vaag naar de toekomst toe.

    Dat de elektrische wagen binnen onafzienbare tijd een algemeen gegeven zal zijn, betwijfel ik niet. Als autoliefhebber die ook daadwerkelijk gráág rijdt, betreur ik het wel enigszins dat het ware rijden en het plezier dat daarmee gepaard gaat met de EV grotendeels verloren zal gaan. Niet meer schakelen, niet meer inspelen op de toeren, geen bruut gegrom meer van het ware hart van een auto: de motor. Straks zoeven we nog slechts met zijn allen over de weg in een zielloze batterij met een stalen kas omheen. En als ik de zieners mag geloven, dan zal dat alles ook nog eens zelfrijdend gebeuren ook.
    If so, dan haak ik af, hoe bekommerd ik ook ben om het milieu.

    1. Zelfrijdende auto’s zijn volgens mij een utopie. Dat duurt nog jaren vooraleer ze zo ver zijn. En indien zelfrijdende auto’s een feit worden, vervalt het principe van een eigen wagen. Dan bestel je een wagen die je van A naar B brengt wanneer jij dat wenst. En dan ga je overal minibusjes zien die groepen mensen van A naar B brengen. En als dat er toch komt, dan zijn we volgens mij al 2030 voorbij.
     En die prijzen zijn nu al aan ’t zakken hoor. En door de schaalvergroting gaat dat zich alleen nog maar sterker doorzetten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: