EV part 1

Sinds vorige week rijd ik met een elektrische wagen. In deze wereld waarin veel mensen feiten en meningen verwarren en ook zonder kennis een oordeel over alles hebben, probeer ik hier eens wat feiten op een rij te zetten. Ik ga dat doen in een serie van logjes, omdat de tekst gewoon te lang werd…

Bereik : Veel mensen focussen op het beperkte bereik van elektrische wagens, maar de meeste EV’s hebben een bereik waarmee je zo goed als al je dagelijkse verplaatsingen dekt. Het verbruik – en dus het bereik – van elektrische wagens hangt wel af van je rijstijl en het soort ritten dat je aflegt. Dat is niet anders dan voor wagens met verbrandingsmotor.

Met één verschil: wanneer je vooral op secundaire wegen en in stedelijke omgeving rijdt, gaat je werkelijk bereik niet zoveel lager liggen dan het theoretische bereik. Het is vooral op de autosnelweg bij 120 km/u dat het verschil tussen het theoretisch en werkelijk bereik groot is.

Er zijn ondertussen al heel wat EV’s op de markt waarmee je een werkelijke range van 250-450 km haalt op één volledige lading. Hoe vaak rijd je meer dan 250 km in één keer? In België legt een wagen gemiddeld 14.770 km af per jaar, dat is dus afgerond 40.5 km per dag…

Hier moet ik wel enkele kanttekeningen bij maken: de meeste producenten raden aan de accu maximaal tot 80-90% op te laden – om accu-slijtage te beperken – en de accu alleen tot 100% te laden wanneer je die extra range écht nodig hebt. En in de winter ligt het bereik wat lager, maar ook dan kan je met een EV geschikt nog altijd meer dan een rondje rond de kerktoren rijden. In Noorwegen is op dit ogenblik meer dan 60% van de nieuw ingeschreven wagens elektrisch. Iets zegt me dat het daar ook wel eens wintert.

Mijn wagen heeft een bereik van 350 tot 500 km op een volledige lading. Ik ga mijn wagen opladen tot 75%, dat wil zeggen dat ik zonder planning altijd voldoende energie heb om 250 – 375 km af te leggen.

Wanneer ik verder moet, zorg ik dat de accu 100% opgeladen is wanneer ik moet vertrekken of kan ik onderweg stoppen aan een snellader. Daar kan je 50% bijladen op 15 – 20 minuten . Van zodra de accu voor 50-60% opgeladen is, daalt de laadsnelheid bij de meeste merken zienderogen, en heeft het dus niet veel zin om langer te blijven laden.
Tijdsverlies? Ook met een normale wagen zou je op tijd en stond een pauze moeten inlassen. Deze pauzes zijn dan gewoon iets langer. En hoe vaak rijd je meer dan 250-350km op een dag? Vergeet ook niet dat je je wagen kan opladen op je bestemming.

Laat me duidelijk zijn, de laadinfrastructuur is nog verre van ideaal, zeker in België. En op de echte “zwarte dagen” is de snellaadcapaciteit op sommige plekken onvoldoende. Maar er wordt vandaag de dag wel flink in geïnvesteerd.

Ziezo. Daarmee is het eerste stukje klaar. Morgen spreek ik over de prijs.

16 gedachten over “EV part 1

  1. Van hetzelfde hier. Wilde hier eigenlijk al lang iets over opzoeken, maar geen zin en geen interesse, dus jouw heldere verhaal komt als geroepen!
   Ik hoorde ook iets over dat diesel en benzine auto’s vanaf 2030 niet meer mochten worden gemaakt, weet jij of dat klopt?

   1. Dat hangt van land tot land af. In het VK vanaf 2030, in Europa dacht ik 2035, maar er zijn wel landen die dat willen vervroegen. Noorwegen maakt vandaag de dag wagens met brandstofmotor al erg duur, zodat de verkopen er in gestort zijn.
    In B zullen bedrijfswagens 100% elektrisch moeten zijn vanaf 2025 (en die vertegenwoordigen > 50% van de markt)

 1. Mijn man heeft sinds vrijdag een hybride wagen. Wat ik vooral cool vind is dat hij hem elektrisch lekker warm kan maken vanbinnen voor bij erin stapt (vanop de GSM). Idem voor koelen 🙂
  Veel plezier met je wagen. (die ook zo goed als geen geluid maakt)

 2. Ik zit tegenwoordig vooral in ‘team fiets’, omdat het kan, maar ik kijk ook uit naar jouw autoverhaal.
  Ik zou vooral willen weten of het ecologisch verhaal ook nog klopt als je naar de productie kijkt van de wagen en uiteraard van de batterijen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: