Mooie combinatie

Deze roodbladerige vlierstruik Sambucus nigra ‘Black Beauty®’ vormt samen met Vernonia crinita ‘Mammuth’ een leuke combinatie die boven de rest van de border uittorent (250-300 cm).

Dit was een mooie combinatie tot vanavond. Tegen 17h00 is hier de hel los gebarsten, een flink onweer met enkele stevige rukwinden. Op een half uur viel er hier flink wat regen. Volgens het nabije weerstation (dat hetzelfde onweer te verwerken kreeg) viel er 45 mm op een half uur, en had de bui op haar piek een intensiteit van 200 mm/uur. Het weerstation registreerde ook windstoten van 85 km/uur.

Onze pluviometer registreerde wel wat minder regen, 23mm. Met de 6 mm van zondagochtend, 2 mm van dinsdagavond en de 10 mm van woensdagavond en -nacht hebben we wel een stuk van onze achterstand ingehaald (want de regenbuien van de voorbije weken waren niet bij ons op bezoek gekomen). De vijver is vol gelopen en de regenwaterputten zijn terug voor de helft gevuld.

Je hoort me dus niet klagen, want we hebben hier geen noemenswaardige schade opgelopen en na het onweer is de temperatuur gedaald tot een zalige 20°. Geen noemenswaardige schade, want dat onweer heeft wel alle hoge vaste planten in de borders flink toegetakeld. Ook deze Vernonia, waarvan heel wat stengels in een wir-war alle richtingen uitsteken. Maar dat is dus geen echte schade…

Ik ben benieuwd hoe alles er morgenvroeg gaat uitzien (wanneer de doorweekte bloemhoofden terug opgedroogd zijn).

17 gedachten over “Mooie combinatie

 1. Hoop dat je geen schade hebt.
  ‘k Zit hier ook niet op onweer te wachten…
  Wij kregen intussen welgeteld 1mm. in de pluviometer op intussen 13 dagen tijd.
  Je hebt meer schitterende combinaties!
  Lie(f)s.

 2. Hier heeft het gelukkig ook veel geregend en zonder veel wind. Mijn dag kon niet meer stuk want hier in Vlaams Brabant (Ternat) hebben wij al sinds enkele weken geen druppel regen meer gehad. Alles was kurkdroog. In de siertuin wordt er ook nooit gegoten, maar ik had wel met die hittegolf vele planten extra compost gegeven.
  Uw vernonia is flink uitgegroeid, de onze bloeit nog niet eens, maar ja ik heb hem dit jaar verplant, vandaar waarschijnlijk die achterstand. Mooie combinatie;

 3. Hier ook serieus onweer en een lange tijd véél regen. Over dat laatste geen klagen uiteraard. Dat de motor van mijn fiets dienst weigerde toen we uit de bioscoop kwamen, met dat snel dichterbij komend onweer, was net iets minder.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: