Oranje zandoogje

Nog een nieuwe waarneming voor de tuin, deze banale vlinder. Oranje zandoogjes komen in de regio niet zo veel voor (ze stonden de voorbije jaren in de vlindertelling voor Vlaams-Brabant ook niet in de top).
Vandaag zag ik twee exemplaren foerageren op de watermunt. Samen met de zich talrijk uitgezaaide Lythrum salicaria (kattenstaart) en de flink uitgebreide Moerasandoorn (Stachys palustris) blijft de vijver zo een trekpleister voor bestuivers.

Het bruine zandoogje (foto onder) is hier wel een ‘permanente’ gast.

Vlinders die hier dit jaar in grote getale aanwezig zijn, zijn de blauwtjes. Hieronder het bruin blauwtje en het boomblauwtje. Vooral van het boomblauwtje (helemaal onderaan) zag ik de voorbije weken soms wel 10 exemplaren in de tuin.

Dit week-end ook nog gezien in de tuin, dat was weer bijna twee weken geleden,

De meest voorkomende vlinder in de tuin? Het groot koolwitje. Ik heb hier in de border een stuk Nepeta ‘Walkers Low’ staan van 2 m², dat tot voor een week helemaal werd ingepalmd door wolbijen. Andere insecten zag je amper op de bloemen. Nu die grote wolbij weg is, is de Nepeta erg in trek bij koolwitjes. Ik zag vandaag niet minder dan 6 koolwitjes op de groep planten.

10 gedachten over “Oranje zandoogje

  1. Mij altijd afgevraagd hoe het komt dat vlinders zo ongelooflijk mooi kunnen zijn. Darwin zal er wel ergens mee gemoeid zijn, maar toch…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: