Een wolf in Hakendover

De voorbije dagen zie ik enorm veel wespensoorten op de Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’. Deze planten zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een flinke pol, en worden nu vooral bezocht door franse veldwespen en solitaire wespen. Ik schat dat er minstens 30-40 wespen foerageren op deze plant.

Eén beestje viel me enkele dagen geleden al op, vanwege zijn enorme kop en de aparte – tekening – veel meer geel. Ik kon het pas vandaag fotograferen. Dit is dus een bijenwolf (Philanthus triangulum), een graafwesp die honingbijen gebruikt als voedsel voor haar larven.

11 gedachten over “Een wolf in Hakendover

  1. Ziet er hier mooi uit zo op een bloem. Helaas is bij ons een wespennest in de ventilatie opening ontstaan op de bovenste verdieping. Ik weet nog niet goed wat te doen. Mijn huis is toch niet hun huis.

    1. Zolang ze je geen schade berokkenen, is er geen reden om actie te ondernemen. Weet ook dat een wespennest een éénjarig fenomeen is, die overwinteren dus niet. Je kan dat nest dus deze winter verwijderen.
      Het zijn trouwens misschien franse veldwespen (klein nestje, max 200 wespen). Ik zou zeggen “Ze doen geen vlieg kwaad” maar dat klopt niet, die eten ze dus wel. Maar steken doen die beestjes dus echt niet.

    1. Persicaria heeft heel suikerrijke nectar, zelfs wanneer je de bijenwolf niet ziet, zou je toch al die andere solitaire wespen moeten zien. Maar ik zie er er vooral in de voormiddag op foerageren

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: