De voorbije dagen zie ik enorm veel wespensoorten op de Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’. Deze planten zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een flinke pol, en worden nu vooral bezocht door franse veldwespen en solitaire wespen. Ik schat dat er minstens 30-40 wespen foerageren op deze plant.

Eén beestje viel me enkele dagen geleden al op, vanwege zijn enorme kop en de aparte – tekening – veel meer geel. Ik kon het pas vandaag fotograferen. Dit is dus een bijenwolf (Philanthus triangulum), een graafwesp die honingbijen gebruikt als voedsel voor haar larven.
Ziet er hier mooi uit zo op een bloem. Helaas is bij ons een wespennest in de ventilatie opening ontstaan op de bovenste verdieping. Ik weet nog niet goed wat te doen. Mijn huis is toch niet hun huis.
Zolang ze je geen schade berokkenen, is er geen reden om actie te ondernemen. Weet ook dat een wespennest een éénjarig fenomeen is, die overwinteren dus niet. Je kan dat nest dus deze winter verwijderen.
Het zijn trouwens misschien franse veldwespen (klein nestje, max 200 wespen). Ik zou zeggen “Ze doen geen vlieg kwaad” maar dat klopt niet, die eten ze dus wel. Maar steken doen die beestjes dus echt niet.
Het zit dus ergens in de spouwmuur waar wij er niet bij kunnen in de nok van de 2e verdieping. Gelukkig zit daar een hor. Voorlopig doe ik dus niks.
De wet van de sterkste…, alweer…
Lie(f)s.
Altijd heh, of de slimste 😉
Bij Fats Domino denk ik aan een zanger 😀
Meer to the point: mooie plaatjes.
Het is ‘Fat Domino’ vanwege de dikke aren
Prachtige beelden van een fraaie wesp. Alleen haar voedselvoorkeur is wat minder fraai, me dunkt.
Tsja, zo enkele honingbijen, dat kan echt geen kwaad hoor.
Alweer mooie foto’s. Dat de bijenwolf de honingbijen opeet vind ik minder fraai; Ga straks eens kijken of ik de bijenwolf ook op mijn persicaria “Fat Domino” vind.
Persicaria heeft heel suikerrijke nectar, zelfs wanneer je de bijenwolf niet ziet, zou je toch al die andere solitaire wespen moeten zien. Maar ik zie er er vooral in de voormiddag op foerageren