Mandragora

Na een berichtje over planten bestellen via postorder even naar het andere uiterste. In de omgeving zijn er eigenlijk weinig interessante kwekerijen te vinden. Een rozenkwekerij net over de taalgrens (Fil Roses) en Mandragora, een zeer kleine kwekerij, met sterk gespecialiseerd gamma, voornamelijk schaduwplanten, in Neerlinter (Landen), vooral het aanbod in Polygonatum-soorten is uitzonderlijk.

p1199092698-5
P. delavayi

Ik kocht er de voorbije jaren een aantal mooie schaduwplanten en enkele botanische pioenen. Sinds enkele jaren valt me op hoeveel mooier en natuurlijker Paeonia ‘Early windflower’ (een kruising tussen twee botanische pioenen, foto boven) en Paeonia delavayi (botanische boompioen) zijn dan de meeste gecultiveerde variëteiten, die allemaal redelijk stijfjes aandoen (foto onder)

DS1_6773

Ik wou me dus nog een botanische pioen aanschaffen. Eerlijk gezegd, nog eens herkansen met Paeonia obovata var alba. Die plant had ik eerder al eens geprobeerd, maar dat was met een piepkleine zaailing en dat is toen misgelopen. Deze keer start ik van een wat grotere plant. Het is een vroegbloeiende pioen met bruin uitlopend blad en mooie witte, komvormige bloemen.

Toen ik de voorbije jaren de kwekerij bezocht, stond er een immense, witbloeiende botanische pioen in de tuin. Paeonia emodi, de moederplant van P. ‘Early Flowerer’. Een plant die uitloopt met mooi, bronsgroen blad en meer dan een meter hoog en breed wordt. Toen was die plant niet verkrijgbaar. Kijken mocht, kopen kon niet. Maar dit jaar is de plant opgedeeld zodat die nu wel te koop was. Daarvan staat nu ook een mooi stukje in de fruitberg.
Ook weer een geval van twee vliegen in één slag, ik had in één van de borders nog een siergrasje staan dat de vervelende neiging had om zich sterk uit te zaaien, ik vermoed dat het een Deschampsia was. Ik weet in ieder geval dat dat gras zich niet langer zal uitzaaien in mijn tuin, want dat plaatsje is nu ingenomen door P. emodi.

Op één of andere manier nam ik ook nog een Paeonia mlokosewitschii mee (die heeft hier enkele jaren gestaan maar is gesneuveld bij een herplantings-manoeuvre  en Euonymus fortunei ‘Wolong Ghost’, een kruipende kardinaalsmuts met mooi blad.

Dat was in ieder geval mijn eerste kwekerijbezoek per fiets.

 

 

6 gedachten over “Mandragora

  1. Er bestaan ook aanhangwagentjes voor fietsen. Lijkt me wel iets om daarmee eens te gaan plantshoppen. (Tenzij je reeds beschikt over een bakfiets, vaneigens.)

    Een kwekerijtje gespecialiseerd in schaduwplanten vind je ook in onze contreien. Je treft er eveneens zeldzame soorten vaste planten voor schaduw én zon. Specialisatie is Epimedium. Mocht je het eens wat verderop willen zoeken:
    https://www.epimedium.be/ te Oostkamp.

    P. Delavayi is ook te onzent een topper.

  2. zo ben ik oop zoek naar de anemone rivularis. onmiddellijk verliefd geworden op dit plantje met zijn mooie blauwe lijn op de knalwitte blaadjes.
    Helaas te duur in aankoop en blijkbaar ongelofelijk moeilijk om zelf te zaaien.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: