Bloemenweide

Ook de bloemenweide komt langzaam aan op dreef. Crepis biennis (groot streepzaad), Silene dioica (dagkoekoeksbloem) en Knautia arvensis (beemdkroon) staan al (een beetje) in bloei.

Het is wel gek hoe opvalt dat elk van die planten hun stukje bloemenweide inpalmen.  Ook verderop in het jaar blijft dat zo: dan zijn er grote stroken Duizendblad (Achillea millefolium) en  Glad Walstro (Galium mollugo). Alleen de Centaurea jacea (Echt knoopkruid) en Geranium pratense (weideooievaarsbek) komen zowat overal in de bloemenweide voor.

De wilde margriet (Leucanthemum vulgare) is volledig verdwenen, maar heb ik van de winter uitgezaaid in potjes. Ik heb vanmorgen een reeks zaailingen aangeplant, de volgende dagen volgen er nog wat, want een margriet hoort echt wel thuis in mijn bloemenweide, vind ik.DS1_6677

Deze planten (onder) zijn aangekocht als Knautia arvensis, maar bloeien veel te vroeg. Ik zie in de lijst van andere botanische Knautia-soorten niet direct een alternatief voor determinatie. Planten in de beemden bloeien pas vanaf juni. Ik probeer daar deze winter ook wat van uit te zaaien. Indien dat goed lukt, vervang ik deze planten door de lokale variant, want deze gaan me niet helpen in mijn queeste om de knautia-bij in mijn tuin te lokken.DS1_6674

Je ziet aan de grootte van de planten dat de bodem nog steeds te voedzaam is. Maar ik zie toch al enkele verbeteringen…DS1_6668

16 gedachten over “Bloemenweide

 1. Heb je eigenlijk Sint-Janskruid (hypericum perforatum) in je bloemenweide? Want die doet het hier heel goed. Als je daar graag plantjes van hebt…
  Ik heb vorig najaar ook Leucanthemum vulgare uitgeplant en ze staan klaar om open te barsten.🥰
  Silene, die kan ik er inderdaad ook nog inzetten. Ik heb nu achter de poel een strook wilde bloemen gezaaid. Daar zit Silene conica, noctiflora en
  vulgaris tussen. En nog vanalles… Dus ik ben nu heel blij dat het regent…

 2. Erg natuurlijk en uiteindelijk bijzonder fraai. Het ontbreekt me helaas aan de ruimte om eveneens een bloemenweide in te passen.
  Als ik toentertijd had geweten wat ik thans weet…

 3. Ik vind dat juist mooi, zo’n zee (strook) van dezelfde bloemen. Niet overal hoor. Het groen ziet er fris uit. Mooi, die bloemenweide. Dat gaat mij hier niet lukken in mijn bos/parktuin. En ik ben maar een amateur heh. En dan moet ik ook nog rekening houden met de Uitvoerend Tuinman die ook zo z’n ideeën heeft😉

 4. Ziet er goed uit. Met de Geranium pratense zou ik persoonlijk heel blij zijn. Ik kan hem alleen houden als ik hem in pot zet. Veel plezier verder met het experimenteren en ontdekken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: