Hakje

Mijn favoriet tuingereedschap :  dit Japans hakje (het oude hakje is nu twee jaar in dienst, het Japanse etiket is er afgesleten). De zijkanten van dit hakje zijn vlijmscherp (je ziet de slijprand) en erg handig om een wat groter oppervlak mee te schoffelen//wieden. Grote planten en planten met penwortel steek ik uit met de punt van het hakje, en het doet ook dienst om plantgaten te graven. Ik slijp het af en toe bij met een Silicar 100 slijpsteen (daar is nu weer dringend behoefte aan).

Toen ik me enkele jaren geleden een haarapparaat kocht bij terra-tools was ik langs gereden om een korte demonstratie te krijgen over het gebruik van dat apparaat. In het atelier lag dit hakje. Ik nam het even vast en het viel onmiddellijk op dat het vederlicht was (gewicht 215 gram). Ik vroeg de zaakvoerder wat dat hakje kostte. Hij vertelde me dat hij het niet zolang daarvoor had besteld om zelf uit te testen, maar dat hij me het wel wilde verkopen.

DS1_6683
Een nieuw hakje en eentje dat al twee jaar in dienst is. Zoek de zeven verschillen.

Toen ik het begon te gebruiken in de tuin was ik onmiddellijk overtuigd. Met mijn eerste hakje heb ik tot eigen schade en schande geleerd dat de zijkanten te fragiel zijn om tegen of tussen tegels,klinkers en kasseien te wieden (de slijpranden zijn zo fragiel dat ze omplooien). Dat eerste hakje gebruik ik nog steeds om tussen de kasseien te wieden, maar ik heb nu een tweede in gebruik voor alle normale tuinwerkzaamheden. Ik nog een batterij van deze hakjes ingekocht als reserve (waarvan er eentje ook als fotomodel mocht opdraven…

En wat is jullie favoriet tuingereedschap?

19 gedachten over “Hakje

 1. Voor mij eigenlijk … mijn handen. Ik begin altijd met gereedschap hoor. Maar uiteindelijk ga ik door de knieën en dan is het feest. Zoals een jonge hond met mijn handen in de aarde, zálig! 🥰

 2. Mijn stevigste en meest praktische gereedschap is mijn zware boomspade met glasvezelsteel. Geërfd van schoonvader (rozenkweker op pensioen) op schoonzoon. Vlijmscherp en accuraat. Geen wortel is te dik.
  Meest gebruikt: heggenschaar van Stihl.
  Favoriet tuinspeeltje: kettingzaag, eveneens Stihl.

  Dat Japanse hakje lijkt me ook wel een handig ding.

 3. Voor mij is dat de mesthaak, en dan vooral om grotere oppervlaktes te wieden en te nivelleren. Die komt momenteel goed van pas daar ik een steenschotten terras aan het aanleggen ben. Dat hakje ziet er ook een fijn gereedschapje uit. Nog veel wiedplezier!

 4. Hier is mijn meest gewaardeerde tuingereedschap een stalen spade, lang geleden gekregen van ex-schoonpa. Houten steel, vlijmscherp. Heeft al ettelijke kubes grond verzet. Maar mijn mooiste stuk blijft toch een houten hooivork, uit één stuk gegroeid: https://biodiversetuin.blogspot.com/2012/09/patina.html?m=1
  En verder nog mijn gieter, om de bonsais water te geven, haast dagelijks gebruikt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: