Stylophorum lasiocarpum

Nog een nieuwe. Ik zag vorige week op een website een foto van Stinkende gouwe (Chelidonium majus). Iemand had die plant in haar tuin staan en vroeg een identificatie. Er kwam zo goed als onmiddellijk reacties binnen in de trend van ‘Dat is onkruid, stinkende gouwe’.

Nochtans is Stinkende gouwe een mooie plant, die in veel tuinen een nuttige plant kan zijn op zeer moeilijke plekjes. Ik heb tijdens de eco-tuindagen al enkele tuinen gezien die nuttig gebruikt maakten van deze plant als beplanting onder bomen.

DS1_6586

Deze Stylophorum lasiocarpum is duidelijk verwant aan Stinkende gouwe. De bloemen zijn wel een flink stuk forser, en tonen ook beter dat deze planten nauw aanleunen bij Papaver. Ook het blad is uitzonderlijk mooi. De plant staat liefst in halfschaduw of schaduw (ook op droge plekjes).

DS1_6585

De plant zou zich ‘voldoende’ uitzaaien.  Ik ben benieuwd. Het lijkt me een ideale plant om te laten groeien doorheen de schaduwtuin (en ik ga haar daar zelfs een handje bij helpen).

 

9 gedachten over “Stylophorum lasiocarpum

  1. Ik heb jaren geleden Stinkende Gouwe in de tuin geïntroduceerd en heb me dat nooit beklaagd of gespeten. Zoals je zegt is het een makkelijke plant voor moeilijke plekjes, zoals droog en beschaduwd. Alleen in de moestuin gedraagt ie zich een beetje onkruidachtig, maar verwijdert makkelijk.

  2. Stylophorum lasiocarpum is voor mij volledig onbekend. Prachtige foto heb je van het bloempje gemaakt!
    Stinkende gouwe laat ik ook staan, kan uitstekend tegen droogte , zon en schaduw en droogteminnaars moet je zo wie zo koesteren: alles beter dan onbedekte grond.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: