Opkomstplicht

Zoals ik al eerder aangaf, ik heb vorig jaar nog behoorlijk wat plantgoed in de tuin uitgeplant. Het is altijd afwachten of zo’n nieuwe planten de winter doorkomen.

Syringa persica x ‘Laciniata’ staat hier nu in bloei. Wanneer ik de bloemen van het struikje vergelijk met die van Lievesgarden lijkt het me toch niet helemaal dezelfde plant, ook al heeft ook deze mooi gevederd blad (dat nu nog aan ’t uitlopen is).

DS1_6493

Ik heb het voorbije jaar eigenlijk flink wat nieuw plantmateriaal aangekocht, waarbij behoorlijk wat materiaal dat ik echt niet ken, dan heb je veel minder een idee of zo’n plant na de winter – die misschien niet zo koud was, maar wel erg nat – wel terug gaat komen. Maar dat valt allemaal best mee. Op enkele planten na zie ik alles mooi uitlopen.

Eén grote verrassing, is Phacelia californica. Ik plantte hier begin september drie kleine plantjes aan en die zijn al een poosje erg enthousiast aan ’t groeien. De eerste bloemknoppen zijn al zichtbaar. Ik was, toen ik deze kocht, nogal sceptisch over de omschrijving die aangaf dat deze plant hier winterhard zou zijn. Maar ook op internet wordt deze plant omschreven als een plant die winterhard is tot -20 °C. Ondertussen stel ik me eerder de vraag of hij niet té enthousiast groeit. Het ziet er in ieder geval naar uit dat deze een perfecte bodembedekker is op warme, droge plekjes… Hier staat hij op een plekje waar eigenlijk niets anders wou groeien.

DS1_6481

Eéntje die er geen gras laat over groeien: Saruma Henryi (ik spreek altijd over Samoerai Henri). De plant is nog maar net aan ’t uitlopen, en staat al in bloei. Deze wordt normaal een 40-50 cm hoog, maar bloeit terwijl hij nog uitloopt. Deze heeft ’t eerste jaar wat moeilijk gedaan, maar is sinds vorig jaar echt goed aan de groei.

DS1_6485DS1_6484

 

 

 

 

 

 

 

24 gedachten over “Opkomstplicht

 1. Dat had ik ook moeten doen, een opkomstplicht opleggen. Dan had ik nu een fikse boete kunnen uitschrijven. Want de Agastache ‘Blue Fortune’ komt niet meer op. Toeme toch, ik vond hem zo mooi …

    1. Nepeta kubanica is een zeer waardige vervanger. Wordt ongeveer 1 meter à 1,2 meter hoog. Na de bloei, die in mei start, knip je de plant terug voor een tweede bloei.
     Qua gelijkenis met Agastache ‘Blue Fortune’ komt-ie aardig in de buurt:

    2. Ik heb er hier één staan. Nepeta kubanica. Ziet er ongeveer hetzelfde uit. Prachtige plant, en komt heel betrouwbaar terug. Nu dit jaar wel enkele planten kwijt geraakt (denk ik, misschien lopen ze alsnog uit), maar die staat hier al minstens vijf jaar.
     En dat is Nepeta, dat kan je dus ook stekken.
     Staan foto’s van op mijn blog.

     1. Dat klinkt interessant. Ik heb hier Nepeta grandiflora ‘Veluw’s Blauwtje’ in de voortuin staan en da’s ook een toffe. Ja, dat stekken, zal ik toch echt eens moeten leren hè …

 2. De Saruma heb ik ooit gehad van een vriend maar is verdwenen, toch had de vriend een leuke anakdote: de naamgever van deze plant zou nogal inspiratieloos geweest zijn en daarom nam hij Asarum (mansoor) en begon gewoon met de tweede letter.

 3. De bloemen van syringa persica x ‘Laciniata’ in onze tuin zouden volgens u niet dezelfde zijn als die van u. Ik ben speciaal nog deze vooravond een blad gaan plukken dat is juist hetzelfde als het blad van uw heester. Maar wat eigenaardig is dat de uwe al volop bloeit en bij de syringa in onze tuin beginnen er nu maar botten te komen. Eigenaardig. Ben toch benieuwd als de heester gaat bloeien of de bloemen dezelfde zijn als die van u. Ga ze zeker in close-up nemen.
  Nepeta Kubanica is zeker een aanrader. Heb er verscheidene verleden jaar gestekt en ga dit zeker dit jaar herhalen. Doe hetzelfde met Agastache “Blue Fortune” die hier in grote getallen te vinden zijn. Hier en daar verdwijnt er wel es eentje maar ik blijf stekjes nemen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: