Nieuwe dingen

Wanneer ik ergens een leuke plant op internet zie, dan zoek ik wel eens via Google waar ik die kan aanschaffen. Vaak kwam ik dan uit bij het Hessenhof, een grote ecologische vaste plantenkwekerij in Nederland met een duizelingwekkend gamma planten. Een kwekerij die geen plantgoed verzend… Dat werd dan steeds gevolgd door wat gegrommel, waarbij de zoektocht verder gezet werd.

Ik vond het eerst eigenlijk wat ver om er naar toe te rijden. Maar ik ben er vorig jaar dus toch naar toe gereden. Ik had me op basis van de website goed voorbereid, en dat was wel nodig omdat de kwekerij zo groot is dat je anders echt wel moeite hebt om de planten te vinden. Het gamma is zo uitgebreid dat je op de kwekerij zelf toch nog wat andere dingen ziet die je dan absoluut wilt hebben.

Na de winter is het nu tijd om te kijken of al deze planten het echt goed doen in de tuin, na de eerste (enfin) winter. Want je vraagt soms af, waarom verkopen ze die mooie planten in geen enkele andere kwekerij. Maar de meeste aankopen lijken goed terug te komen.

De eerste van die aanwinsten beginnen nu te bloeien. Onder meer deze Omphalodes verna ‘Grandiflora’ . Een laag, bodembedekkend plantje dat het hier zeer goed doet in de schaduwtuin. De plant komt uit het geslacht van de Boraginacea, de meeste planten in dat geslacht zijn goede drachtplanten, deze vermoed ik dus ook. Het plantje zou twee maand bloeien. Deze foto dateert van vorig week-end, ondertussen bloeien de planten veel enthousiaster, maar ik had nu even geen zin om nog een nieuwe foto te gaan maken. Doel is om deze na de bloei te delen om zo enkele m² ‘tapijt’ van deze plantjes te bekomen.

DS1_6412

Verder staat Trachystemon orientalis ook in bloei, een telg uit hetzelfde geslacht. De plant heeft eigenlijk wel wat weg van smeerwortel, met een ruw hartvormig blad. De plant doet het ook in droge schaduw volgens de omschrijving, en dat lijkt hier dus in ieder geval zo te zijn. Ondertussen heb ik van deze plant wel vernomen dat hij nogal sterk groeit, maar hij staat hier op een echt ondankbare plek (alleen hondsdraf wilt er groeien). Ik zorg wel dat ik de plant onder controle hou en als hij te vervelend doet, zal hij wel merken dat de represailles voor dat soort gedrag meedogenloos zijn in de Fruitberg.

DS1_6432

Ik heb nog een hele lijst van ‘nieuwe’ planten in deze kwekerij, en de meeste planten lijken goed terug te komen.  Die stel ik, ten gepaste tijd,  dan wel eens voor, wanneer ze bloeien.

18 gedachten over “Nieuwe dingen

 1. Het Hessenhof is thans gesloten, net zoals quasi alle andere kwekerijen. Moet vreselijk zijn op dit tijdstip van het jaar, zeker voor zo’n omvangrijk verkooppunt.
  Ik kan, als hovenier, zowat alles laten leveren door de mij regelmatig gefrequenteerde kwekerijen, tot zelfs grote bomen toe. Eén ervan heeft dit systeem in onze regio nu ook opengesteld voor particulieren. Ze hebben naar eigen zeggen nog nooit zoveel werk gehad.

  Omphalodes verna ‘Grandiflora’ lijkt heel sterk op Brunnera macrophylla. Vandaar wellicht dat de plant niet verkrijgbaar is in veel kwekerijen; alleen diepgewortelde floraliefhebbers kennen het verschil.
  Enfin, my two cents.

 2. De trachystemon orientalis is hier al bijna uitgebloeid en staat al volop in blad, een pak vroeger dan andere jaren, de vorst heeft de bladeren wel een behoorlijke knauw gegeven, het eerste jaar dat me dat is opgevallen. Ja, het is een sterke groeier (dwars door het muurtje van de buren heen) , maar niet bijster snel. Geen probleem als je hem wat in de gaten houdt, als je het mij vraagt. De afgelopen zomers bleek hij toch wat meer last te hebben van de droogte dan wat je zou verwachten, in zoverre dat ik ieder keer denk hem weg te halen… tot de volgende vroege lente natuurlijk wanneer het er een af en aan zoemen is van dikke vette hommelkoninginnen.

  1. Wanneer het terug mogelijk is, moet je echt eens tot daar rijden. Het is een uitzonderlijk mooie kwekerij, je kan er gewoon een leuke daguitstap van maken (een alternatieve city-tip ;-))

 3. Ik ben steeds op zoek naar planten die niet standaard bij iedereen in de tuin staan. Leuke ideeën doe ik hier op. Dit bloempje kwam me meteen bekend voor. Menck heeft het al uitgelegd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: