“Ben benieuwd de bloem in volle ornaat te zien” gaf Thomas Pannenkoek aan of het stukje Bijna. Bij deze hierboven dus een detailfoto van de bloem. Hier zie je trouwens een foto van de struik in vol ornaat in de plantentuin van Meise.
“Ik heb ook vrij veel cephalaria gigantea staan in de geel-blauwe border maar daar staan maar een zestal bloemen op per plant. Meer dan genoeg want dan beginnen ze al door te buigen. Spreken we over dezelfde vaste plant?” gaf Lievesgarden aan op het stukje Bloemenwolk.
Hieronder dus twee foto’s: de eerste van één enkele plant, kaarsrecht (ondanks het fikse onweder van twee weken geleden) en met 40-50 bloemknoppen op één pol (en stengel).
Nu waaien deze plant soms wel wat om, bij het groepje hieronder zijn enkele stengels gewoon gekraakt, en de rest van de bloemstengels hangen wel wat doorgebogen. Op deze plek staan volgens mij drie planten, dus ook hier weer veel meer bloemknoppen…
Het zijn vooral de planten die niet helemaal vrij staan (tegen andere hoge planten, een haag, een muur,…) die omwaaien. Mijn ervaring met de plant is dus een stuk positiever. Maar ik heb in ’t verleden nog al opmerkingen op mijn blog gekregen dat dit geen C. gigantea is, ik heb hem nochtans op twee plekken aangekocht… Indien iemand ‘mijn’ plant wilt hebben, ik kan altijd wat zaadjes opsturen.
Dankjewel voor de verwijzing!
De Cephalaria uit jouw tuin lijkt een beetje op mijn Beemdkroon (Knautia arvensis), van groeiwijze en hoogte dan toch. De kleur is anders (lila). Ze zaait zich ook heel goed uit, staat nu zelfs in de bloemenweide.
Knautia arvensis groeit toch veel lager? Eerder 60-80 cm. Deze Cephalaria is 2 meter hoog.
Maar ’t zijn naaste verwanten, de bloemen en ’t blad hebben dus wel iets van mekaar weg.
Ik heb er van 1m50 😊
De cephalaria gigantea die in onze tuin groeit, aan jou om te oordelen. Klik op het artikel dat ik enkele tijd geleden geschreven heb :
https://lievesgarden.wordpress.com/2018/06/28/cephalaria-gigantea-reuzenscabiosa-scabieuse-geante-jaune-fotos/.
De bloemen van jouw variant lijken grotere ‘bloemblaadjes’ te hebben dan mijn variant. Zoals al eerder aangegeven, er bestaan meerdere telgen in het geslacht Cephalaria, wanneer ik wat botanische foto’s op zoek lijkt jouw plant het meest overeen te komen met zowel Cephalaria gigantea als Cephalaria radiata (platter bloemhoofd, “mijn” bloemen zijn bijna kogelvormig ).
Wat me het meest verrast in jouw omschrijving is dat je in de tuin ‘soms zaailingen’ aantreft. Bij mij is dit een plant die qua zaailingen in de buurt komt van Verbena bonariensis, ik zou jaarlijks makkelijk 1000 zaailingen kunnen oppotten.