Late vorst

Twee weken geleden  heeft het hier één nacht erg koud geweest. Net geen -2 °C. Voor het jong uitlopend blad van een aantal struiken was dat duidelijk van het goede teveel. In de siertuin onder meer de bijenboom en drie Hydrangea aspera planten. Minder dan twee weken later zijn de planten wel al nieuw blad aan ’t aanmaken, maar ik vrees dat de bloemknoppen naar de knoppen zijn. De schade is wel beperkter dan twee jaar geleden (toen was de winter nog zachter geweest)

Ik vrees dat het ook een impact zal hebben op de oogst van peren en appels. Door de warmere winters worden we wel steeds meer blootgesteld aan late vorst. Qua fruit zijn hier in de tuin de kiwibessen zeer sterk beschadigd, de echte kiwi’s hebben heel wat minder schade opgelopen. Maar voor mij is dit maar een hobby, voor veel fruittelers een ware nachtmerrie.

DS1_5387 (2)

15 gedachten over “Late vorst

  1. Benevelen, vuurpotten, gasbranders, ventilatoren,… Het is al jaren alle hens aan dek voor de professionele telers. Ondanks al dat zware geschut zijn de verliezen vaak groter dan gedacht. Een nachtmerrie, wat je schrijft.

  2. De bladeren van de sierkiwi (actinidia kolomikta) waren ook bevroren en zien nu helemaal bruin. Ook hydrangea macrophylla heeft enorm te lijden gehad van de vorst, maar zal zich zeker herstellen.

  3. Ik had nog geen Hydrangea’s toen met die late vorst (nu wel) en voor zover ik het kan zien, heeft er niets schade geleden in onze tuin. Maar wij zitten dan ook vrij dicht bij de kust, dus zal het niet zo erg zijn geweest. Het mag wel even gaan regenen vind ik..

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: