Curieuze Neuzen

De resultaten van Curieuze Neuzen project… 15-20 microgram NO2/m³. Dat resultaat is beter dan verwacht,  maar het gemiddelde over de meetperiode blijft net onder de norm, terwijl de pieken – wanneer er hier ’s morgens en ’s avonds auto’s in de rij staan aan te schuiven – zijn volgens mij een pak minder goed.

Onze woning staat op 10 m verwijderd van de straat, en betreft een open bebouwing, onze overburen wonen in gesloten bebouwing en worden alleen door voetpad, fietspad en parkeerplaatsen van de baan gescheiden. De resultaten zijn aan die kant van de straat waarschijnlijk véél minder goed …

Sinds deze metingen weet ik in ieder geval dat de luchtkwaliteit hier niet rampzalig slecht is, en dit stukje maakt ook duidelijk dat ik me als fietser eigenlijk geen zorgen moet maken over de luchtverontreiniging, zeker niet wanneer ik mijn route vergelijk met de meetpunten van Curieuze Neuzen.

Het belangrijkste : ik heb de indruk dat de resultaten van deze studie een aantal mensen heeft wakker geschud. Laten we hopen dat de politici verder gaan dan het verbieden van de zogenaamde oude vervuilende diesels in enkele stadcentra, en eens kijken naar wat er op andere plekken in de wereld gebeurd.

en nu *rant mode on*….

En dat ze eindelijk inzet op een echt fietsbeleid, en fietsen niet langer bekijken als een vrijetijdsbesteding, maar als een volwaardig alternatief voor woon-werk-verkeer. En dus fietssnelwegen en het wegwerken van moordstrookjes als een echte prioriteit beschouwd.
Een website met de toekomstige fietssnelweg-trajecten voorstellen, waarbij het ‘ideale traject’ zelfs nog niet vastgelegd is en waarbij het ‘naar alle waarschijnlijkheid al 2025 is vooraleer er sprake is van die fietssnelweg (vergunningen, kunstwerken, onteigeningen, …)’, is ruim onvoldoende, vooral omdat de ambitie van die fietssnelwegen niet ver genoeg rijken.
Want fietssnelwegen aanleggen, dat is voor mij meer dan enkele bestaande stukjes recupereren, want verbindingen maken en er een fietssnelweglogootje ophangen. Een stuk van mijn dagelijkse woon-werk rit volgt zo’n ‘fietssnelweg’, dat betekent dat je als fietser door de modder mag ploeteren die de landbouwvoertuigen achterlaten wanneer ze hun veld hebben bewerkt. En natuurlijk moet je als fietser ook stoppen iedere keer je een autoweg kruist, ook wanneer dat een kleine ruilverkavelingsweg betreft waar amper voertuigen overrijden of de oprit van een woning. Om zeker te zijn dat fietsers op zo’n plek écht stoppen, zijn er gelukkig fietssluizen. Doorstroming voor fietsers is namelijk niet van tel. Fietsers hebben immers toch tijd genoeg, anders zouden we wel met de auto rijden, niet?
In Nederland is een fietssnelweg een conflictvrije verbinding tussen twee steden. Maar dat is in Vlaanderen te veel gevraagd, vermoed ik.

 

10 gedachten over “Curieuze Neuzen

  1. Er is inderdaad nog een lange weg te gaan hier. Er zullen sneller nog wat rijstroken bij een snelweg liggen (die weer zullen dichtslibben) dan dat de fietspaden aangelegd zullen zijn.

  2. Ik denk dat dat op de Noorderlanden na overal te veel gevraagd is 🙂 Soms zou je denken dat het stukken beter is daar waar groen aan de macht is… maar ook dat valt tegen denk ik. Blijven ijveren en duwen. En dank je wel voor het woord “rant”. Heb het moeten opzoeken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: