10k

Ondertussen heb ik de kaap van de 10 000 km met de speed-pedelec al enkele weken geleden bereikt. Ik probeer nog steeds zoveel mogelijk met de fiets te rijden, tot 0°C vormt de koude in ieder geval geen probleem. Het enige minpuntje: de volledige rit heen en terug verloopt nu in het donker, maar we zijn ondertussen al minder dan een maand verwijderd van de kortste dag…

Ik rijd nu een pak minder met de wagen (ongeveer de helft), maar dat zal in de winterperiode waarschijnlijk wel lichtjes veranderen, aangezien de fiets op stal blijft wanneer er risico op ijzel en sneeuw is, het te hard waait (6 Bft of meer) of wanneer het te koud (< -5 °C) is.

De voorbije maanden fietste ik gemiddeld 12 uur per week. Zoals al eerder aangegeven is mijn belangrijkste drijfveer het verkleinen van mijn ecologische voetafdruk en daarnaast de idee om gezonder te leven door meer te sporten. De resultaten zijn vrij duidelijk : de voorbije zes maanden verloor ik een slordige 11 kg.

De dagelijkse woon/werk ritten beschouw ik dus als trainingen. Maar de voorbije weken had ik de idee dat ik fysiek een beetje stagneerde, en dus trok ik naar een inspanningsfysioloog om mijn conditie eens grondig te testen (inspanningsproef met lactaattesten) en wat trainingsadvies te krijgen.

Ik werd gekoppeld aan een hartslagmeter en moest plaatsnemen op een hometrainer. Na een opwarming van 10 minuten verhoogde de weerstand van die hometrainer met 30 watt per blok van 3 minuten. Tegen het einde van iedere blok werd er in mijn oor geprikt om een druppeltje bloed af te tappen en zo mijn lactaatwaarden te meten.

De eerste blokken waren een eitje maar die weerstand bouwt snel op. Het wordt steeds zwaarder om te blijven trappen, de bedoeling is dat je zo diep mogelijk gaat om je maximale hartslag en vermogen te bepalen. De man met de hamer heeft hier dus een fulltime job, en ook ik kreeg er een flinke mokerslag van.

Na een verfrissende douche bleken de resultaten van de test te bevestigen dat ik stagneer, want volgens die resultaten haal ik zowat het maximum uit mijn lijf. Als ik nog sneller wil fietsen, zal ik nog wat verder moeten afvallen, zodat ik mijn specifiek vermogen (watt/kg) kan opdrijven…

 

9 gedachten over “10k

  1. Was jij het niet die ooit schreef: “Cold is a state of mind”? *grijns*

    In ieder geval: hoedje af! Ik ken veel mensen die minder kilometers per jaar doen met de auto.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: