Vijver

Het vijverwater is nog steeds erg helder. De planten op deze foto groeien soms een flink stuk onder het wateroppervlak, je kan zelfs de bodem zien. Dit resultaat bekom ik dus zonder filter, zonder stroming en met plantenvakken vol tuingrond, geen vijveraarde of substraat. Ieder vijvercentrum zou je totaal gek verklaren wanneer je advies zou vragen in deze richting.

Het ‘geheim’? Geen vissen en voldoende sterke groei van waterplanten zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Met vissen moet je extra nitraten en fosfaten met bijkomende filters gaan wegwerken (zeker wanneer je die vissen voedert). En zonder vissen valt er ook veel meer te beleven in een vijver (want die peuzelen heel wat andere fauna op).

DS1_4873

En je hebt echt geen vissen nodig om muggenlarven te weren. Die staan hier op het menu van kikkervisjes, libellen- en waterjuffernymfen, torren, rugzwemmers, …. Zoals men wel eens zegt, ’t leven is zwaar aan de bodem van de voedselpiramide.

10 gedachten over “Vijver

  1. Zie ik daar nu ook een krabbescheer? Bij mij zijn ze geleidelijk verdwenen.
    Maar je vijver ziet er echt fantastisch uit, helemaal natuurlijk!

  2. Ik heb sinds vorig jaar ook Krabbescheer. Ben ik lelijk van geschrokken toen ik de vijverplanten uitdunde en in zo’n Krabbescheer greep. Venijnig scherpe bladeren met zaagrandjes! En toch een leuke plant!
    Wat is die soort met die blauwe bolvormige zaaddoos? 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: