Nog wat praktische info

Deelnemen aan de tuindagen stimuleert je om alle vervelende klusjes in de tuin eens niet uit te stellen. En met het goede weer van de voorbije weken is de tuin dus helemaal klaar. Zelfs de verharding is al gewied. Helemaal in orde? Op twee plekjes na. Want op die plekjes zitten twee mezenkoppeltjes te broeden die allebei lijken te stoppen met voederen  wanneer ik op die plekjes wil wieden.  Dus wied ik daar lekker niet, tot de meesjes zijn uitgevlogen.

En over broedsel gesproken. Eén van mijn Tiense vechthennen was broeds sinds begin februari. Ze heeft heel die periode het nachthok niet verlaten (of toch niet wanneer ik in de buurt was). Ik had al eens een poging ondernomen om haar op andere gedachten te brengen, maar laten we het gewoon houden bij het feit dat ze een valse tik is die niet gelooft in diplomatie maar aanval als beste verdediging beschouwt.

Dus liet ik haar maar begaan, met de idee haar één dezer toch eens van het nest te halen, maar net vandaag hoorde ik getsjilp. Van één kuiken, want ze broedde op drie kunsteieren en één ‘echt ei’.

Vaststelling  het verdedigen van dat kuiken neemt ze ook zéér ernstig, terwijl ik water en voedsel in het nachthok wou zetten werd ik bedankt met enkele pikken in mijn handen…

Ondertussen zit de tweede Tiense vechthen al een tiental dagen te broeden op veel meer eitjes, dus met wat geluk lopen hier bij de tuindagen wat kuikentjes rond.

Maar nog even terug naar de ecotuindagen. Zoals al een tijdje geleden aangegeven organiseert velt-Tienen  fietslussen tussen 11 tuinen die deelnemen aan de eco-tuindagen. Deze fietslussen worden niet afgepijld, maar op elektronische wijze ter beschikking gesteld. Op de website etd2018.wordpress.com vind je meer praktische info over onze lussen, de tuinen  en de routebegeleiding.

Ik besef dat voor veel volgers mijn tuin te ver is om een bezoekje te plegen. Maar er zijn misschien andere tuinen in de buurt waar je welkom bent om binnen te springen en te genieten, wat inspiratie op te doen voor je eigen tuin of advies te krijgen over bepaalde aspecten van het ecologisch tuinieren. Ondertussen kan je mijn tuin virtueel blijven bezoeken 😉

Alle deelnemende tuinen vind je op www.velt.be/ecotuindagen.

16 gedachten over “Nog wat praktische info

 1. Wij gaan alvast naar de ecotuindagen in Opoeteren (Volmolen) en Neeroeteren (familie van ons). Helaas ligt Tienen een beetje uit de richting. Aan je foto’s te zien moet het de moeite zijn 🙂

 2. Jij beschrijft een vrouw die zo opkomt voor haar kinderen als een ‘valse tik’?! Tssss! 😜
  Al moet ik wel toegeven dat mijn broedend zijdehoentje een iets hogere aaibaarheidsfactor heeft …

 3. Ik woon inderdaad te ver en daarbij, ik ga dat weekend gaan kakelen op een ander nest met een 25-tal andere hennen (naaiweekend)
  Het zou nochtans fijn zijn om de Fruitberg eens in ’t echt te zien!

 4. Beste,

  Ik heb vorig jaar een nectarineboom geplant.

  Hij is al goed gegroeid en heeft een prachtige bloesem gehad.

  Nu staan er al veel vruchtjes op.

  Maar de bladeren verkrullen en tonen verdikkingen.

  Wat is er aan de hand en wat kan ik er aan doen ?

  Dank voor uw hulp!

  Gerrit Mets

  1. Dat is de krulziekte. Wanneer je ecologisch wlit tuinieren, zijn er eigenlijk maar twee opties: rasselectie (en indien alle blaadjes nu verkrullen, dan heb je een slecht ras, ik heb ook geen kennis van een krulresistente nectarine (wel perzik). Andere optie is de boom overdekken (wanneer de bladeren niet nat worden, heb je ook geen krulziekte, dat kan door boompje in de serre te zetten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: