Distel

Sinds vorig jaar zijn we niet meer verplicht om distels uit te steken in onze tuin. De Raad van State besliste – in het voordeel van natuurpunt – dat distels niet langer moeten bestreden worden door landeigenaars. De Raad van State nam deze beslissing omdat de federale overheid zich in 1987 aan een bevoegdheidsoverschrijding bezondigde bij het opstellen van een KB,  aangezien natuurbescherming (en dus ook bestrijding van wilde planten) was al sinds 1980 een bevoegdheid van de gewesten.

Deze situatie is waarschijnlijk tijdelijk, want een studie van het wetenschappelijk comité van het Federaal Voedselagentschap acht nieuwe wetgeving noodzakelijk die het bestrijden van distels ‘over het hele grondgebied’ zou verplichten. Goed om te weten dat het FAVV  zich met hoogdringendheid over de noodzaak van het bestrijden van distels kan buigen, vele malen belangrijker dan fipronil in onze eieren en het bedorven vlees in de winkelrekken.

De oorspronkelijke reden om distels te bestrijden is volgens mij ook achterhaald: landarbeiders hebben een verhoogd risico op tetanus wanneer er distels op het veld staan. Tenminste wanneer ze op blote voeten door die distels lopen en nadien in een vijg van één van de trekpaarden…

Wow. Dat was een lange inleiding. Sinds enkele jaren staan er hier enkele prachtige speerdistels in de tuin. Ik probeer de planten net voor ’t zaad zetten in te korten, zodat niet heel de tuin (en de tuinen van de buren) vol speerdistels komen te staan. Toch zie ik her en der nog een jonge speerdistel opschieten in de bloemenweide. Die worden in het voorjaar vakkundig uitgestoken, zodat ik slechts enkele exemplaren (3-4 stuks) overhoud.

 

17 gedachten over “Distel

  1. Vreemd dat je distels uit moet steken, het zijn waardplanten voor veel insecten.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

  2. Ooit werd ik op het matje geroepen vanwege brandnetels in mijn voortuintje. Ik moest ze verwijderen. Zoniet zou de gemeente dat doen en mij de rekening sturen. Toen ik zei dat deze brandnetels behoren tot mijn dagelijks dieet stond (zat) de politiecomissaris daar met ‘zijn mond vol tanden’. (Gelukkig voor hem ben ik kort daarna verhuisd. Een rekening heb ik nooit gekregen.)

  3. Mijn gespierde speerdistel heeft vorig jaar ook prachtig gebloemd! Maar ik heb hem ook in toom gehouden. Nu heb ik er 2 gezien. Ene daarvan mag ook terug bloemen hoor. Wat daar op af komt van beestjes, wauw!😊

  4. Ik tracht ze toch ook onder controle te houden. Maar laat er wel elk jaar enkele staan. Ze zijn inderdaad erg waardevol voor tal van insecten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: