Daphne bohlua: herkansing

Ik heb me voorgenomen om hier niet alleen maar te spreken over dingen die goed lukken in de tuin.

Na de nominatie tot plant van de maand van januari twee jaar geleden leefde mijn exemplaar van Daphne bohlua teveel met d’er hoofd in de wolken, want enkele weken later gaf ’t plantje de geest. Eén felle sneeuwbui en enkele koude nachten waren voldoende om ’t struikje naar de eeuwige jachtvelden te sturen. In de kwekerij waar ze me het plantje hadden verkocht, waren alle exemplaren in de serre doodgevroren. Nochtans was het al bij al niet zo koud geweest die winter (de koudste nacht was -8 °C vorige winter) .

En dus twijfelde ik of ik deze schoonheid toch nog een tweede kans zou geven, en contacteerde ik een gespecialiseerde kweekster in Engeland. Die verzekerde mij ervan dat de plant écht voldoende winterhard is en zonder ’t minste probleem en bescherming lagere temperaturen overleeft  maar vooral ten onder gaat aan natte voeten in de winter of grote droogtes in de zomer. De plant groeit in de Himalaya tussen de 1700 en 3500 m hoogte, en daar kan het ook flink vriezen.

Uit de tientallen cultivars die ze in voorraad had, adviseerde ze me te kiezen voor Dahne bohlua  ‘Lympsfield’, de meest groeikrachtige en robuuste variëteit die ook vrij goed wntergroen is. De planten van die kwekerij zijn geënt op een Daphne tangutica onderstam, waardoor ze  sowieso wat minder kieskeurig zijn qua bodem. Als bijkomend advies kreeg ik de tip om een verhoogd bed  te maken voor de plant. Aangezien de plant in een volledig aangeplante border komt, was dat laatste geen evidentie. Maar zoals jullie allemaal wel weten, ik durf me wel eens uitsloven.

Ik heb voor mezelf besloten om geen structurele aanpassingen aan de bodem te doen, zoals grind aan de bodem toevoegen om de grond beter water doorlaatbaar te maken (wat volgens haar ook niet werkt, want dan krijg je een put die in de winter vol water staat). Maar een plant 15 cm hoger op een heuveltje aanplanten, dat vind ik nog wel acceptabel.

De plant heeft dit jaar dus wel die vervelende, natte winter overleefd. Bloemen heb ik niet gehad, maar dat mag deze schoonheid volgend jaar goed maken. Deze plant was niet direct een goedkope aankoop (stijlvorm eufemisme). Maar als ik de volgende winters kan genieten van het aangename parfum, zal dat het allemaal dubbel en dik waard geweest zijn.

9 gedachten over “Daphne bohlua: herkansing

    1. Naast het terras is dat inderdaad een zaligheid. Hier een burkwoodii x somerset, die het al jaren voortreffelijk doet. Die bloeit wel later, eind april.

  1. Jij durft je wel eens uitsloven 🙂 Een tekst vol eufemismes dacht ik te schrijven. Maar ben niet zeker of het een eufemisme is. Te complex om over na te denken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: