Tok Tok Tok

De voorbije weken was de Fruitberg kipvrij. Een roofdier heeft de twee laatste hennen een kopje kleiner gemaakt. De dieren waren verzwakt door de rui, iets wat de dader waarschijnlijk in de smiezen had. Ik betrapte twee keer een forse, verwilderde kat bij het zo goed als volledig opgegeten dier, maar daarmee ben ik nog niet zeker dat zij de hennen doodde.

Op naar nieuwe bewoners. De belangrijkste eisen: een ras dat niet ten allen tijde uit de ren zou vliegen, want dat bleef bij brakels toch een probleem. En forse kippen, geen krielen (die laatste vliegen sowieso allemaal). Ik heb me ook voorgenomen om de diertjes tijdens de rui in het ophokplicht-conforme deel van de ren op te sluiten. Daar zitten ze lekker veilig. En dat stuk ook permanent af te dekken én aan één zijde af te schermen.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit op uitzonderlijk levend erfgoed, dat eind van de 19de eeuw voor ’t eerst beschreven werd: de Tiense vechter. Dit ras was volledig verdwenen in 1960, maar enkele liefhebbers slaagden erin het ras opnieuw op de kaart te zetten.

De dieren zijn erg fors. Een volwassen haan weegt 5 kg en is een imposante verschijning. In absolute schoonheid moeten de haan het wel afleggen tegen de goudbrakelhaan, maar de kracht die ze uitstralen en de fiere houding geeft ze toch hun charme. Zeker wanneer ze volgroeid zijn, maar dat duurt 18 maanden, ik moet dus nog wat geduld uitoefenen. En de hennen, die zijn gewoon zeer mooi, wat gespierder dan een andere kip. Ze hebben wel allemaal een eerder gemene blik.

En neen, ik ga met deze dieren niet deelnemen aan hanengevechten. Die zijn al bijna honderd jaar verboden in België, ik hoop dat er ook geen illegale gevechten meer worden georganiseerd in België. Wat mij betreft zou het wel zonde zijn indien zo’n kippenras zou verdwijnen. Het is nog steeds een erg zeldzaam ras, waarvan er niet meer dan een handvol kwekers zijn, zo goed als allemaal in regio Tienen.

Net omdat dit ras zo zeldzaam is, plaatste ik ook een brahma-hen en een Wyandotte x Barnevelder-hen bij het trio, onder de groethoenders wordt de brahma als één van de vaakst broedse rassen beschouwd, die andere hen heeft sowieso de genen van een Wyandotte en zou meerdere keren per jaar broeds zijn. En zo hoop ik dat één van beiden deze lente een broedsel uitbroedt…  Ik ga ervan uit dat ik eventuele jongen makkelijk kwijt geraak, is dat niet het geval, dan zoeken we daar wel een oplossing voor. De dieren werden ook als vleeshaan gekweekt vroeger.

Het samenvoegen van de kippen liep niet van een leien dakje, maar na twee dagen en nachten samen in het nachthok, gescheiden door gaas, is de rust wedergekeerd. Sinds vandaag lopen de dieren rond in de hen, en alles in relatief rustig.

21 gedachten over “Tok Tok Tok

 1. Wauw tof! Ik ben ook al een tijdje aan het denken om een ras uit ons levend erfgoed te nemen. Mijn zijdehoenders zijn zeer goede broedsters dus kweken ermee, is ook mogelijk.
  Een tuin zonder kip, is als een kip zonder kop …😊
  Veel plezier met je nieuwe dieren!

 2. Wat sneu, die moordpartijen bij de kippen.
  Hopelijk blijken je maatregelen effectvol en gaan deze kippen een beter kippenleven tegemoet!

 3. Zijn deze agressief naar de verzorger toe?

  Zijn het eigenlijk ook nuttige kippen (eieren, vlees of ziekteresistentie)? Ze zijn alleszins prachtig…

  Ik woon ook in Vl Brabant en zoek nog een levend erfgoedras

  1. Neen, ze zijn niet agressief naar mij toe. Ze zijn onderling wel iets venijniger, maar zitten hier nu drie jaar zonder problemen.
   Ze zijn zeer sterk (ziekteresistent), leggen wel redelijk wat eieren maar worden redelijk vlug broeds (en zijn zeer goede broeders)
   De hanen zouden goede vleeskippen zijn, maar ik kan er niet van meespreken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: