Speciaal plantgoed

Vorig week-end heb ik nogmaals een twintigtal zaailingen opgepot. Maar kenners zien onmiddellijk dat het hier over een reeks bijzondere planten gaat: paardenbloem, brandnetel, winde, geel nagelkruid, varkensgras, bastaardwederik, zuring, melganzevoet, kruipende boterbloem, varkensgras, kweek, straatgras… Kortom, planten die je uitermate zelden in de handel aantreft.

Dit plantgoed dient niet voor één of andere plantenruilbeurs. Het zijn dit week-end ecotuindagen van velt. Onze lokale afdeling (velt-Tienen) baat in twee van ‘onze’ deelnemende tuinen een boekenstand uit, en met behulp van deze plantjes organiseren we de ‘Grote Onkruidkwis’, onder het motto ‘Weet wat je bestrijdt”.

De paardenbloem en de melkdistel zijn nog aan ’t recupereren (het weer was niet ideaal om plantjes op te potten), de andere plantjes stellen het wel.  En ja, ik leg deze plantjes nu extra in de watten. Iedere dag een watergift en de slakken die het op mijn lieve onkruidjes hebben gemunt worden ook iedere avond en ochtend aangepakt. Toch gek dat die slakken die planten in de tuin gewoon met rust laten, maar van zodra ik ze oppot wel toeslaan?

Indien iemand geïnteresseerd is in deze uitzonderlijke en exclusieve plantencollectie (zoals al gezegd, je gaat ze niet in de winkel vinden), kan hij/zij zich kandidaat stellen en deze op 5 juni gratis komen afhalen in de fruitberg.

Gezien ik een grote toevloed aan inschrijvingen verwacht voor deze uitzonderlijke prijs is er ook nog een schiftingsvraag: hoeveel mensen zullen zaterdag tijdens de ecotuindagen minstens 15 van deze planten herkennen?

10 gedachten over “Speciaal plantgoed

 1. Dag Tom,
  Ik vind op de ecotuinwebsite een vijftal deelnemende tuinen in straal van 10 km rond Tienen – waar gaat je plantencollectie te bewonderen zijn?

 2. Dit vind ik een hele mooie act!
  Onkruidkennis is heel belangrijk, als de mensen ze in hun eigen tuin maar niet te lijf willen gaan met bestrijdingsmiddelen.
  Bijzonder, dat de slakken meteen naar de zwakke, zich herstellende onkruidjes heen wandelen 😉

 3. De paardenbloem heeft het moeilijk zo te zien. Is hij al wat bijgekomen? Onkruid bestaat niet in mijn tuin. Wat een leuk initiatief!
  Die slakken begrijp ik ook niet. Ik wens jullie heel mooie en groene ecotuindagen toe 💚

   1. Oh gelukkig. Anders is het zo sneu. Als kind plukte ik er hele bossen van, met fluitenkruid. En zette die op een vaasje in mijn slaapkamertje. Het rook niet erg fris, maar ik vond het prachtig. Succes!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: