De schaatsenrijders waren het eerste leven dat op bezoek kwam in de vijver (op de badende en drinkende vogels na). Schaatsenrijders zijn wantsen en vangen dieren die op ’t wateroppervlak vallen of onderwaterdieren die naar ’t oppervlak komen om te ademen, waaronder muggenlarven. Eten hebben ze op dit ogenblik in overvloed, want de vijver krioelt ondertussen van de muggenlarven. Het is nu dus vooral wachten op extra predatoren.
Ik merk dat ik nu iedere dag ongeveer een uurtje aan de vijver zit, op zoek naar nieuw leven. Zowat iedere dag met succes. Zo zitten er al heel wat watertorren in de vijver, spotte ik maandag een eerste bootsmannetje in de vijver, dinsdag een eerste kikker en gisteren een eerste platbuik. Om libellen eieren te laten afzetten is de begroeiing rond de vijver nog wat sjofel, vrees ik. Maar de planten zijn ondertussen ook van jetje aan ’t geven; over enkele weken zou ook dat snor moeten zijn, libellen en larven welkom met andere woorden. Gisterenavond kwam zelfs een koppeltje wilde eende poolshoogte nemen van de vijver.
Ik hoop in ieder geval op voldoende nieuwe predatoren in de vijver, ik heb echt geen zin om vissen in de vijver uit te zetten, maar wanneer ik hier een echte muggenplaag krijg, heb ik geen andere keuze vrees ik.
Ja, de rand van de vijver is een ideale waarnemingsplek.
En dat zal blijven: er zal steeds meer leven te zien zijn. Misschien komen er ook salamanders in je vijver wonen, die schijnen wel muggenlarven te eten.
Ik kan me voorstellen dat je niet meteen aan het toevoegen van visjes denkt.
We proberen nog wat af te wachten, we zien wel.
Wacht maar af. Misschien kom ik de volgende nacht wel drie kilo diepvries-kabaljauw uitzetten in je vijver 🙂 !!
’t Is een zoetwatervijver, ik vrees dat die niet lang gaat goed blijven
Geen muggelarve die lang leeft in onze vijver dank zij de salamanders. Als vis is Stekelbaars niet echt groot en ook een groot liefhebber van verse muggenlarf op het ontbijt 😉 Maar stekelbaars wordt dan weer gesmaakt door libellelarven … ‘tblijft moeilijk – zo’n ekologisch evenwicht ;-D
Ik lees hier en daar dat stekelbaars een reëel probleem vormt voor salamanders en kikkers, je krijgt een bevolkingsexplosie van stekelbaarzen die alle jonge kikkerbroed verorberen, lees ik hier en daar. Ze zouden zelfs het dril opsmullen.
Maar aan de andere kant zou stekelbaars op termijn kunnen zorgen voor een ijsvogels, allemaal zo moeilijk die keuzes.
Goudelrits wil ik niet want niet inheems en blijkbaar soms drager van een virus waar andere vissen aan ten onder gaan
Wat een fijn advies hierboven. Dat ga ik ook onthouden. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Maar wat kun je er heerlijk lang naar kijken. Intens rustgevend.
Echt wel rustgevend, binnenkort ook libellenlarven en zo
Dat is ook leuk! Wat een leven op micro-niveau. Daar kun je uren naar kijken.
Prachtig gefotografeerd ! Hier geldt de wet van de sterkste… !?
Lie(f)s.
Haha, ik zie je zo zitten aan je vijver. Hier is de lieve wederhelft ook niet weg te slaan van de poel. Plezant om al dat leven te observeren, he. Hier krioelt het van de paddenvisjes. Met vissen zou ik toch ook voorzichtig zijn, hoor. Als er nu al een eerste kikker zat, zou ik vooral geduld hebben…
Leuke foto(s). Wij hebben een kleine vijver en daarin zwemmen 4 blauwe windes en drie goudwindes rond. Dit ter info.
Met vissen trek je dan weer reigers aan. Ook fijn, toch? 😉
Absoluut. Maar met mijn leembodem moeten het sowieso vissen zijn die niet in de bodem woelen, en ook iets dat niet te groot is. Trouwens, ik denk dat reigers ook wel afkomen voor de kikkers.
Geen bodemwoelers en niet te groot —-> goudrietvoorn. Zalige visjes, zeker in een iets grotere school.