Plant van de maand April: Magnolia laevifolia

Het is weer tijd om een plant van de maand te nomineren. Deze maand is dat een plant die al eerder aan bod kwam op deze blog, met name magnolia laevifolia. De plant heette enkele jaren geleden nog Michelia yunnanensis, maar werd ondertussen dus als telg van het geslacht Magnolia beschreven.

Laevifolia kom van het Latijnse woord ‘levis’, wat glad wilt zeggen, de plant heeft dus maw glanzend blad.   Van dat blad kan je heel de winter door genieten, want het is een wintergroene heester. Eind april begin mei start deze plant met bloeien, en dan is deze plant echt wel een blikvanger. Door het warme voorjaar is hij er dit jaar extra vroeg bij. De struik lijkt ieder jaar rijkelijker te bloeien, met mooie, komvormige witte bloemen. De bloemen geuren ook aangenaam (maar wel niet sterk).

DS1_2113

De plant zou matig winterhard zijn, en staat daarom op de meest beschutte plek van mijn tuin, waar de plant de voorbije 4 winters zonder winterschade heeft doorstaan (dus temperaturen tot ongeveer -10 °C). Het enige probleem vormen sneeuwbuien. De combinatie van wintergroene struik en redelijk soepele twijgen maakt dat de struik na een stevige sneeuwbui helemaal plat ligt. Om dit te voorkomen heb ik de plant ondertussen van een permanente steun voorzien.
De winterprik van vorige week heeft trouwens ook geen impact gehad op de bloemen.
Ik zie eigenlijk maar één minpuntje aan de plant: de manier van groeien is niet zo mooi (nogal iel), en de plant reageert ook niet zoals andere planten op snoei. Maar dat is maar een klein vlekje op het blazoen van deze schoonheid.
DS1_2114

7 gedachten over “Plant van de maand April: Magnolia laevifolia

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: