Vogeltelling 2017

In vergelijking me de voorbije jaren is het hier deze winter redelijk mager gesteld met de vogels. In ’t begin van de winter bezochten talrijke groenlingen onze voedertafel, maar tegenwoordig komen de vogels slechts met mondjesmaat op bezoek.

De resultaten:

10 Vink
5 Merel
3 Koolmees
2 Pimpelmees
3 Groenling
1 Tortel
3 Houtduif
2 Bonte Specht
13 Kauw
1 Gaai
1 Roodborst
1 Sperwer
1 Ekster

De allereerste keer dat ik twee spechten tegelijkertijd in de tuin zie.

17 gedachten over “Vogeltelling 2017

 1. Ik mis vooral één vogelsoort: de mus. Wat is er met de meute mussen gebeurt die vroeger overal rond fladderde?
  Zelf tel ik niet: behalve dat we een buur hebben die een apparaat heeft om katten en honden weg te jagen uit haar tuin en waarvan ik overtuigd ben dat het ook veel vogels weg jaagt, geef ik eigenlijk ook geen eten meer aan vogels. Het gevolg is dat zelfs mezen, vinken en roodborsten zich nog nauwelijks tonen. Hadden we tot drie jaar geleden nestkastjes vol mezen, dan komt er haast niets meer in onze tuin. Zelfs de merels die tot voor kort elk jaar een nest maakten in onze tuin en de duiven die elke dag wel een graantje kwamen mee pikken, zijn nog zeldzame gasten geworden. Het lijkt wel of onze tuin verdoemd is. 😦 Gaaien, spechten laat staan een sperwer: ik kan er enkel van dromen. Gelukkig worden ze nog ergens in een tuin gesignaleerd.

   1. Isoleren van daken: daar kan ik van mee spreken. Vroeger zaten tientallen mussen bij ons onder de dakpannen. Ik kon ze ’s ochtends luid en duidelijk horen toen ik wakker werd. Wanneer het dak vernieuwd is, zijn ze allemaal verdwenen. Wel vreemd dat zo’n beestje zich zo moeilijk kan aanpassen.

 2. Ook hier toch wel minder vogels dan vorig jaar.
  Wel een stel mussen, die tot een lekker lawaaierige groep behoren die geregeld in de klimop van de berk zit te tsjilpen en twee paartjes staartmezen. Een week geleden zagen we wel 4 paartjes.

 3. Bij ons zijn net de mussen in de meerderheid: ik telde op één moment en op één voederplaats 19 stuks. Ze worden gevolgd door mezen, merels en een meeuw. Van al de rest was er dan weer hoegenaamd niks te bespeuren.

 4. 2 spechten, amai, hier zie ik of liever hoor ik er regelmatig ook één. De huismussen blinken daarentegen uit in hun afwezigheid. Voor de rest een gelijkaardig lijstje, de eksters en houtduiven en roodborstjes zijn iets talrijker en er zitten ook kraaien. Tot mijn grote vreugde heb ik dit jaar een koppeltje staartmezen ontdekt die ik vanmorgen voor het eerst ook op de voederplek zag… helaas weer niet snel genoeg voor een foto.

 5. Toch wel opvallend dat de mussen op veel plekken ontbreken, terwijl het toch het meeste geziene vogeltje is …

  En nu je het zegt, de laatste keer dat ik hier een groenling heb gezien is ook alweer lang geleden.

  Die sperwer is dan wel weer heel mooi!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: