De eerlijkheid gebied me te zeggen dat er op dit ogenblik niet zoveel keuze is in de tuin qua blikvangers. Door de koudeprik van november zijn de winterbloeiers nog niet van de partij. Toch staat er één plant te schitteren, Euphorbia x martinii ‘ascot rainbow’.
Hij staat op een erg moeilijke plek (erg droog, veel zon) maar daar weet de plant zonder moeite raad mee. Ik kocht enkele exemplaren van deze plant bij de Vaste Planten Vereniging op de tuindagen van Beervelde, en heb me dat totaal niet beklaagd..
Het is een bontbladige variant van Euphorbia x martinii, een natuurlijke hybride die in Zuid-Frankrijk werd gevonden aan ’t einde van de 19de eeuw. Euphorbia x martinii is een kruising van Euphorbia amygdaloides en Euphorbia characias en heeft diepgroene bladeren die op zich ook meer dan de moeite zijn. E ‘Ascot Rainbow’ is niet erg stabiel, want op zowat alle plantjes lopen enkele takjes uit die niet bontbladig zijn. Die moeten dan tijdig verwijderd worden…
De tekening van het blad zorgt nu voor wat kleur, en de bloemen van de plant beginnen langzaamaan uit te lopen. De plant zou eigenlijk heel ’t jaar door aanspraak kunnen maken op deze titel, maar het blad valt toch vooral nu op .
De plant zou redelijk eenvoudig via stek te vermeerderen zijn, iets wat ik op dit eigenste ogenblik aan ’t uitproberen ben. Net zoals bij alle andere planten van het geslacht Euphorbia moet je oppassen bij het snoeien. Het witte sap dat vrijkomt als je de plant snoeit kan voor fikse brandwonden zorgen. En net zoals heel wat andere winterharde Euphorbia worden ook deze plant na enkele jaren kaal onderaan, dus moet je ze op tijd en stond vervangen en verjongen.
Zou die smaken in de groentensoep?
Giftig denk ik, of op zijn minst brandend
Te laat. Ik lig hier in onze living met mijn poten omhoog 😦 !!!
Nog geen toverhazelaar in bloei? Hier staan er al 2 te pronken!
Ik heb één laatbloeiende toverhazelaar. De andere winterbloeiers beginnen net aarzelend te bloeien, maar de huidige vorstperiode gaat dat waarschijnlijk nog wat afremmen
Zaait hij zich niet spontaan ter plekke uit (zoals bijvoorbeeld de Euphorbia characias)?
Erg droog, veel zon: dat is net de plek die ik aan Euphorbia’s toewijs, refererend aan hun natuurlijke habitat. En kalk, daar lusten ze ook wel pap van.
Ik denk het niet, het is een hybride, die zaaien zich vaak niet uit. Ik heb in ieder geval nog geen zaailingen gezien, en die zouden zeker geen bontkleurig blad hebben, die zaailingen.
Een mooie soort. Ik ben benieuwd of het stekken lukt, moet dat dan nu in de winter?
Ik heb veel plezier van de gewone groene Euphorbia characias.
Ik probeer maar, Zem, geen flauw benul of het gaat lukken 🙂
Mooie keuze, ben meestal geen grote fan van bontbladige planten..