Plant van de maand December : Euphorbia x martinii ‘ascot rainbow’

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat er op dit ogenblik  niet zoveel keuze is in de tuin qua blikvangers. Door de koudeprik van november zijn de winterbloeiers nog niet van de partij. Toch staat er één plant te schitteren, Euphorbia x martinii ‘ascot rainbow’.

Hij staat op een erg moeilijke plek (erg droog, veel zon) maar daar weet de plant zonder moeite raad mee. Ik kocht enkele exemplaren van deze plant bij de Vaste Planten Vereniging op de tuindagen van Beervelde, en heb me dat totaal niet beklaagd..

Het is een bontbladige variant van Euphorbia x martinii, een natuurlijke hybride die in Zuid-Frankrijk werd gevonden aan ’t einde van de 19de eeuw. Euphorbia x martinii is een kruising van Euphorbia amygdaloides en Euphorbia characias en heeft diepgroene bladeren die op zich ook meer dan de moeite zijn. E ‘Ascot Rainbow’ is niet erg stabiel, want op zowat alle plantjes lopen enkele takjes uit die niet bontbladig zijn. Die moeten dan tijdig verwijderd worden…

De tekening van het blad zorgt nu voor wat kleur, en de bloemen van de plant beginnen langzaamaan uit te lopen. De plant zou eigenlijk heel ’t jaar door aanspraak kunnen maken op deze titel, maar het blad valt toch vooral nu op .

De plant zou redelijk eenvoudig via stek te vermeerderen zijn, iets wat ik op dit eigenste ogenblik aan ’t uitproberen ben. Net zoals bij  alle andere planten van het geslacht Euphorbia moet je oppassen bij het snoeien. Het witte sap dat vrijkomt als je de plant snoeit kan voor fikse brandwonden zorgen. En net zoals heel wat andere winterharde Euphorbia worden ook deze plant na enkele jaren kaal onderaan, dus moet je ze op tijd en stond vervangen en verjongen.

 

10 gedachten over “Plant van de maand December : Euphorbia x martinii ‘ascot rainbow’

  1. Zaait hij zich niet spontaan ter plekke uit (zoals bijvoorbeeld de Euphorbia characias)?

    Erg droog, veel zon: dat is net de plek die ik aan Euphorbia’s toewijs, refererend aan hun natuurlijke habitat. En kalk, daar lusten ze ook wel pap van.

  2. Een mooie soort. Ik ben benieuwd of het stekken lukt, moet dat dan nu in de winter?
    Ik heb veel plezier van de gewone groene Euphorbia characias.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: