Plant van de Maand Augustus 2016 : Vitex agnus-castus

Ik ga dit jaar gewoon verder met het thema “Plant van de maand”, want het is niet zo dat er iedere maand maar één plant is die hier opvalt.

De plant voor de maand Augustus is de Vitex castus-agnus, Monnikspeper in ’t Nederlands. Deze mediterraanse struik staat op één van de warmste plekjes in mijn tuin en is op enkele jaren uitgegroeid tot een mooie blikvanger.

Volgens onze middeleeuwse voorouders, en zelfs de Romeinen, had deze plant kuisheidsbevorderende eigenschappen, wat ook in de naam terug te vinden is (castus-agnus : pure kuisheid).

De plant staat nu een tweetal weken in bloei en zal ook de komende weken de tuin van kleur blijven voorzien. Winterhardheid van deze plant zou redelijk zijn, de voorbije drie winters overleefde mijn exemplaar zonder noemenswaardige problemen, het kleine plantje dat ik drie jaar geleden aankocht is nu ongeveer een meter breed en hoog.

Het samengestelde blad is ook erg mooi. De plant is ondergebracht in de familie van de Verbenaceae en lokt een occasionele zweefvlieg of hommel, maar ’t is zeker geen vlinder- of bijenmagneet zoals zoveel andere planten uit dat geslacht. Maar wel een heel mooie plant.

19 gedachten over “Plant van de Maand Augustus 2016 : Vitex agnus-castus

  1. Hallo,
    ik heb sinds vorig jaar ook 3 vitex agnus-castus staan. Mooie bloemen. Maar we zijn nu bijna 1 mei en nog geen blad, nauwelijks een knop te zien. Takken zijn wel groen als je wat schil verwijderd. Is dit normaal? Het zijn momenteel de enige nog kale struiken in mijn tuin.

    Groeten,

    Marc

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: