Orega – no

Oreganum vulgare is volgens veel mensen één van de beste vlinderlokkende planten. Wanneer ik in ’t week-end met de fiets rijd, zie ik ook overal vlinders en bijen op de Oreganum die hier weelderig groeit in de beemden.

Vorig jaar zag ik geen enkele vlinder of insect op mijn marjolein-veldje van pakweg 2 m². Omdat me opviel dat mijn planten toch net iets anders groeiden dan de wilde versie in de beemden, heb ik stekken genomen van wilde planten.

Maar ook dit jaar is het nog niet direct de grote trekpleister voor vlinders: ik zie er wel heel veel zweefvliegen op vliegen, maar deed er wel de eerste waarneming van kleine vuuvlinder in mijn tuin.

Twee weken warmte zorgen wel voor veel vlinders in de tuin: ik telde van ’t week-end 8 atalanta, 5 dagpauwogen, een tiental witjes, een landkaartje, een citroenvlinder, twee distelvlinders, het vuurvlindertje, een bosblauwtje, een icarusblauwtje en een kolibrivlinder. Geen echt overweldigende aantallen, maar toch bemoedigend na de verschrikkelijke natte en koude lentemaanden.

12 gedachten over “Orega – no

  1. Ik zou heel graag vlinders lokken naar onze tuin, maar ´k ga moeten opzoeken welke lokale planten daar hiervoor geschikt zijn. Ik vermoed dat het hier aan de Middellandse Zee niet allemaal dezelfde zijn als in Vlaanderen?

  2. De Origanum hier zal dan wel de wilde soort zijn, hij komt nog maar net in bloei, maar is wel een echte insectentrekker.
    De diversiteit aan vlinders is toch heel acceptabel bij jou. Hier zie ik slechts witjes, citroenvlinders en vooral erg veel dagpauwogen.

  3. Echte marjolein (Origanum majorana) Bij ons éénjarig
    Wilde marjolein (Origanum vulgare) of oregano doorlevend

    Uiteraard een erg groot verschil

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: