Overrompeling

Gedurende het tweede week-end van mei zijn er de tuindagen van Beervelde. Deze editie verliep onder een staalblauwe hemel. De voorbije jaren is het weer vaak tegengevallen maar bij zo’n mooi lenteweer is de opkomst zo groot dat je al mag aanschuiven vanop de afrit van de autostrade. In het park zelf valt de drukte nog redelijk mee, op enkele stands na waar je echt lang moet aanschuiven.

Zelf zocht ik nog enkele aanvullingen voor de schaduwtuin, een nieuw paar tuinhandschoenen en twee geraniums om de fruittuin verder te bodembedekken. Les excuses sont faites pour s’en servir, dus op naar Beervelde.

Beervelde heeft de naam een snobistische beurs te zijn. De vele lifestyle standen geven wel die indruk, maar ik verspeel er mijn tijd niet. Er zijn namelijk heel veel leuke plantenkwekers op de beurs. Bij de meeste specialisten zijn de prijzen eerlijk maar op andere standen zie ik soms prijzen die mijn wenkbrouwen doen fronzen. De beurs lijkt steeds verder te groeien en veel van de recente standhouders zijn aanwinsten met vaak een erg gespecialiseerd aanbod. Eén van die nieuwe kwekerijen was een kwekerij die zich specialiseert in Salvia’s. Blijkbaar was die er vorig jaar voor ’t eerst, maar toen zijn ze me niet opgevallen. Ik kocht er een wondermooie Salvia candelabrum (foto boven) die tot -12°C  winterhard zou zijn. Zij mag een leeg plekje invullen in de vlindertuin.

DS1_0411

 

Ook op de kop getikt : een Paeonia obovata alba , een botanische pioen met bruin blad en witte bloemen die ik al eens eerder probeerde (maar dat was toen een ontiegelijk klein plantje). Eén van de mooiste pioenen, zonder meer. De bloeitijd is wel erg kort, maar dat neem ik er met plezier bij. Het aangeschafte plantje zal wel nog een jaar of twee nodig hebben alvorens het gaat bloeien…

Op één of andere manier is er ook een zeer groot exemplaar van Paeonia lutea naar Tienen gereisd, samen met nog enkele andere kleinigheden.

Bij het verlaten van het park viel pas echt op hoeveel volk er was afgezakt naar Beervelde: de medewerkers van de plantencrèche hadden wat moeite om de grote toestroom aan planten te verwerken. De beozkers bleven ook in de vroege namiddag met horden aankomen.

Wel één groot minpunt voor mij : de stand van Compo aan de uitgang van ’t park. Je kon er gratis gazonmest Compo Floranid met selectieve onkruidverdelger krijgen omdat het product volgend jaar verboden wordt vanwege de (te) hoge concentratie werkzame stof. Foei.

15 gedachten over “Overrompeling

  1. Die drukte…. we kregen hier het slechte idee om donderdag naar een gekend plantencentrum te gaan. 10 kassa’s open en aan elke kassa 40 aanschuivende mensen. Terug naar de auto gegaan en meteen naar huis gegaan. Ga wel terug als ’t regent 🙂

  2. Wat zul je blij zijn met je aanwinsten!
    Het is de drukte, die mij vaak tegen houdt bij deze evenementen. Maar je ziet daar wel vele gerenommeerde kwekers bij elkaar.
    Die uitverkoop van dat Compo-spul is toch wel schandalig.

  3. Mooie aankopen! Ik was er vorig jaar met moeders, bij wijze van moederdagkado, en dat is goed bevallen. Inderdaad wat stands om snel voorbij te lopen, maar genoeg die zeer de moeite waard zijn. Net als een wandeling door het park overigens, schitterend met de bloeiende rhododendrons!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: