Fotoverhaal van de week 03: Stairway to ?

 

Ik vertel iedere week ’t verhaal achter één van mijn foto’s, een idee van Thomas Pannenkoek. Af en toe zullen dat echt goede foto’s zijn, soms ook wat minder geslaagde exemplaren, maar met een verhaal, dat is de rode lijn. Hier vind je meer info.

Ik geef eerlijk toe dat ik een ‘Gearhead’ ben. Maar met de jaren ben ik toch wat redelijker geworden. Ik herinner me een tijd waarin ik alleen met lenzen met een vast brandpunt foto’s wou maken. En herinner me vooral een memorabele wandeling waar ik met 9 lenzen in de Hoge Venen op foto-uitstap ging.  Zo’n lens weegt ongeveer één kg, de camera 1,5 kg en de stevige fotorugzak , om al dat duur materiaal te beschermen,  nog eens 4 kg. Beladen met een rugzak van 15 kg een hele dag door de Hoge Venen, een belevenis, vooral voor je rug. Na verloop van tijd stop je gewoon met het uithalen van je fototoestel, laat staan lenzen wisselen.

De meeste van die lenzen zijn ondertussen ingewisseld. Enkele goede zoomlenzen vervangen ze. Maar toch durf ik wel eens op pad gaan met één lens met een vast brandpunt. Het beperkt je mogelijkheden, maar dwingt je om anders te denken, anders te fotograferen. Het vraagt meer werk, maar geeft ook meer plezier.

Dit is één van de foto’s van zo’n wandeling, op stap met een 85 mm lens. Geörganiseerd samen met enkele andere fotografen. De afspraak: iedereen neemt één lens met vast brandpunt mee.

Neen, het is geen waanzinnige foto, maar dit is het soort foto’s dat ik graag maak, geometrische patronen opzoeken, en weinig Scherpte-Diepte. Indien ik die dag met ander fotomateriaal op stap was, had ik deze foto nooit gemaakt.

 

14 gedachten over “Fotoverhaal van de week 03: Stairway to ?

    1. Scherpte – diepte, mijnheer pannenkoek. Een groot diafragma gebruiken. Met een standaard zoomlens ga je dat effect wel niet zo sterk kunnen reproduceren, maar toch al die richting uit kunnen gaan

  1. Een gearhead, is dat niet het synoniem voor een autofreak? Het verband met fotografie snap ik dientengevolge niet.
    Wel een mooie foto hierboven. Net die geometrische patronen maken hem boeiend.

    1. De term wordt ook wel eens gebruikt in fotokringen, iemand die fotomateriaal verzamelt. ’t Wordt ook wel eens negatief gebruikt, iemand die alleen bezig is met zijn fotoapparatuur, en eigenlijk nooit fotografeert (of niet goed)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: