Rationaliseren

De winterperiode is altijd een periode van bezinnen en plannen voor een tuinier. Vaak kan je niet zoveel uitvoeren in de tuin in de winter (bevroren of verzadigde grond). In de tuin werken doet dan vaak meer kwaad dan goed.
De voorbije jaren zijn de planten in de fruitkamers uitgegroeid tot volgroeide struiken. In de trosbessen- en bramenkamer heb ik zo gewoekerd met de bessenstruiken dat er in de zomer bijna geen doorkomen is. Enfin, dat is het oordeel van MadaMasj, en ik kan haar niet helemaal ongelijk geven.

Indien het weer een beetje meezit zal deze kamer ‘verlucht’ worden tijdens ’t kerstverlof. De zwarte bessenstruiken (die stonden vooraan op de foto bovenaan) zijn ondertussen al verhuisd naar een andere plek in de tuin. De aardbeibakken zullen naar dat plekje verhuizen (het kruidentuintje vooraan wordt verder gerooid – als er hier iemand in de buurt een flinke pol salie of lavas  wil hebben, mag hij dit week-end altijd komen ophalen).

Dezelfde tuinkamer, nog geen vier jaar geleden, een hele transformatie… – wel gefotografeerd uit een andere hoek

Verder wil ik ook van de blote grond af in dit stukje tuin. Er komen een aantal stapstenen en de rest van ’t oppervlak beplant ik met bodembedekkers, naar alle waarschijnlijkheid nog maar eens Geraniums (naar alle waarschijnlijkheid een bonte verzameling van laaggroeiende rassen).

Grote plannen dus, volgende week. Hopen op een beetje goed weer (enfin, eigenlijk zou ik nog meer tevreden zijn met echt winterweer).

 

21 gedachten over “Rationaliseren

  1. Een (rode en witte) bessenvraagje: ook hier staan ze een beetje ongelukkig, na drie jaar. Kunnen die struiken nu verplant worden, en in haag gesnoeid? Of moet die snoei geleidelijker gaan, over twee jaar of zo? En dan het dilemma 2 of 3 gesteltakken. Aaaah, tuinieren, nooit gedaan! (maar zo leuk)

  2. Verplanten en aanplanten is geen enkel probleem met dergelijke milde temperaturen. Alleen lijken veel tuincentra – tot zelfs de groothandelaars – dat niet te snappen; het aangeboden assortiment vaste planten is danig gekrompen of zelfs weggehaald tot volgend voorjaar, ook al zijn de winters geen winters meer. 😦

    1. De grond is wel erg nat, op zware grond is het planten toch niet écht ideaal, misschien over 2-3 dagen, als alles wat opgedroogd is. En ik denk dat die tuincentra vakantie nemen in de winter

  3. Deze vreemde, warme weken zijn wel geschikt voor dit soort werken.
    Maar eigenlijk was het de tijd om in tuinboeken te lezen met uitzicht op een berijpte tuin.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: