Plant van de maand December: Viburnum tinus

Naar aanleiding van het initiatief van natuurlijk-rijk.be zet ook ik iedere maand de plant van de maand in de aandacht.

Voor de derde keer dit jaar een “treintje”: de plant van de maand december is namelijk opnieuw een Viburnum, met name de Viburnum tinus.  Ik zou zowat iedere maand een Viburnum kunnen uitkiezen, denk ik. Want er staat er iedere maand wel eentje te pronken in de tuin. Ik heb wel enkele  planten staan.

In tegenstelling tot Viburnum farreri, is Viburnum tinus een wintergroene struik, die een ietsje breder uitstoelt. Het stevige blad heeft wel wat weg van laurier.  Van de zogenaamde beperkte winterhardheid van deze plant heb ik de voorbije 10 jaar nog nooit last gehad. De bladeren kunnen wel wat vorstschade oplopen wanneer het erg koud is, maar die kan je na de winter wegsnoeien.

En eigenliik is dat best wel uitzonderlijk. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar ondanks het feit dat ze warmte en droogte gewoon zijn (ze groeien zelfs in Noord-Afrika), doen ze het ook bij ons uitstekend.

Viburnum tinus start pas met bloeien in februari wanneer de herfst koud is, maar de bloemschermen zijn dan al enkele maanden zichtbaar De laatste winters bloeien de planten al vanaf november. De bloemen geuren niet (of toch lang niet zo aangenaam als de andere winterbloeiende struiken in mijn tuin), maar de grote bloemschermen en de lange, gespreide bloei maken deze plant tot een mooie aanwinst in je tuin, en dan is er ook nog dat prachtig diepgroen blad…

Na de bloei verschijnen zwarte bessen die gesmaakt worden door de vogels.

Ook deze plant is geen echt enthousiaste groeier, reken op 20 – 30 cm per jaar. Vandaar dat wat grotere exemplaren in de handel niet direct goedkoop zijn.

De plant is ook geschikt als terrasplant, in pot. Het is misschien geen echte blikvanger in de zomer, maar absoluut een waardevolle plant voor zowat iedere tuin, door ’t mooie blad.

21 gedachten over “Plant van de maand December: Viburnum tinus

 1. Viburnum tinus mag in geen enkele tuin ontbreken. Een geheel terechte Plant van de Maand.
  Slechts één keer heb ik erge vorstschade gehad aan deze plant. Heel diep terugsnoeien en ’t was weer in orde.

    1. Mijn madam heeft er zelfs verschillende. 😉
     1/4 van de kleerkast is voor mij voorbehouden, de rest wordt door haar outfits opgeëist. Tja.

 2. Het is een mooie plant, en hij is bij jou al mooi uitgegroeid. Wij hebben deze soort niet, want ja, er is zoveel moois, dan moet er nog een tuin bij.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: