Gevallen blad

Ecologisch tuinieren staat bij veel mensen synoniem voor verwilderde tuinen, vol rommel en onkruid. Soms zie ik mensen gniffelen wanneer ik over mijn ecologische tuin spreek, en zie ik ze denken dat het gras ongeveer kniehoog staat.

Nu moet ik toegeven, ik werk dat ten dele zelf in de hand. Wanneer ik mensen trots hoor zeggen dat ze de bladeren hebben opgeruimd en keurig naar het containerpark hebben gereden, gniffel ik eens en vraag ik hen “Waarom?”. Hier mogen die blaadjes de hele winter mijn borders beschermen. In ’t voorjaar is al heel wat van dat blad gecomposteerd, in april leg ik wat overblijft op de composthoop.

Minder werk dus, voor een beter resultaat.

21 gedachten over “Gevallen blad

 1. Onze buren weten al heel goed dat het containerpark voor gevallen blad op ons perceel ligt 🙂
  Wij hebben weinig grote bomen, maar adopteren met veel plezier de blaadjes van onze twee buren. Hun gezicht is elke keer opnieuw goud waard.

 2. Ook hier worden gevallen bladeren aan de borders toevertrouwd. Alleen de dolomietpaden en de vijvers houden we bladvrij.
  Soms heb ik echt medelijden met al die “propere” tuinen. En met hun eigenaars, dat ook.

  1. Ja… In mijn gemeente kunnen mensen ook blad door de gemeente laten ophalen, maar dat mag alleen van de straat zijn. Uit eigen tuin moet in de groene container ! ( wie ziet het onderscheid ) Ik houd ook zoveel mogelijk blad in de border, tot groot onbegrip van omwonenden ( woon in het buitengebied ! ) die zelf met bladblazers alles ” schoon ” blazen. Ook is het een genoegen om vaak met de , dure, zitmaaiers te maaien, eigen thuin ok, maar ze doen ook maar wat graag zoveel mogelijk berm … Het
   zit ook zo stoer op zo’n apparaat….
   Het begrip over wat is netjes is niet bij iedereen hetzelfde

 3. Niet alleen de borders en boomspiegels maar ook de moestuin worden hier voorzien van hun winterdeken . Het containerpark dient enkel voor echte rommel zoals motorolie, electrische toestellen, kapotte emmers… . Nooit voor groenafval, dat gaat allemaal terug de tuin in…

 4. Ja, deze houding, die voor de bodem veel beter is, spaart je ook nog eens veel werk.
  Maar dat krijg ik mijn bladblazende buren niet uitgelegd!
  En de storm is mijn grote helper: die veegt alle bladeren van onze oprit.

 5. Hier ook gemiste kansen te over, maar de gemeente zelf spant helaas de kroon. De plantsoenendienst heeft twee weken geleden al het blad uit de groenperken met rozenstruiken weggehaald. Die moeten het nu die met kale grond doen … Mijn hagen zijn door de natuur zelf voorzien van een mooie mulchlaag en ik ben er blij mee!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: