Composthoop

Van actief composteren was dit jaar geen tot weinig sprake. De vier gebouwde compostbakken (1,4 x 1,2 x 1m) bleken te klein voor de tuin. Sinds de grote winterschoonmaak zaten de compostvaten overvol met bruin materiaal, en de zomerse droogte zorgde er ook voor dat er niet zoveel composteerde. Frequent omzetten van de compostbakken versnelt het composteringsproces, maar als er geen plaats vrij is, is omzetten ook onbegonnen werk…

En omdat ik niet kon omzetten, werd de hoop ook niet kleiner, en met de zomersnoei van onder meer frambozen voor de deur moest er dringend een nieuwe plaats voor ’t composteren gevonden worden, want groenafval afvoeren naar ’t containerpark weiger ik principieel. Maar die extra plek was helemaal niet zo evident om te vinden, een beetje ’t gevolg van overal planten en bomen neer te poten…

Uiteindelijk was de oplossing veel eenvoudiger dan eerst gedacht: waarom de compostvaten niet  dieper maken  (2,4 x 1,4 x 1m), waardoor ik de beschikbare ruimte bijna verdubbelde. Om de compostering van het droge afval wat te versnellen gebruikte ik het grasmachine eens niet als mulchmaaier en verzamelde ik het grasmaaisel om het met de overvloed aan droog materiaal te mengen.
Na drie keer omzetten, en dankzij de regenbuien, is de compostering nu flink op gang gekomen. De temperatuur in de eerste composthoop was > 50 °C.

En zo gaan we de herfst in met één compostbak die leeg is. De komende weken tracht ik iedere week ’t compost om te zetten. Dat omzetten is wel een flink werkje, want in totaal is dat iedere keer 7 m³ tuinafval dat moet verzet worden. Door alle lange takken kort te knippen wordt de taak in ieder geval een pak lichter, gisteren duurde het omzetten slechts 1,5 uur. Gratis fitness in je tuin, als het ware. Indien ik de komende weken het wekelijkse omzetten kan volhouden, moet ik tegen eind oktober minstens twee compostbakken kunnen “oogsten”, zodat ik ook volgend jaar terug voldoende plaats heb!

Om het composteren te versnellen, kijk ik ook uit naar een hakselaar om alle tuinafval te versnipperen, ook dat zou ’t composteren aanzienlijk versnellen (en ’t omzetten nog eenvoudiger maken). Maar dat is wel behoorlijk duur speelgoed….

Een aantal lezers zullen nu zeker denken ‘dat is toch veel werk’. Maar de combinatie van composthoop en kippen zorgt er voor dat er hier géén groene GFT bak in gebruik is. Ik verkies het huidige werk boven het jaarlijks proper maken van dat weerzinwekkend ding in ’t midden van de zomer.

11 gedachten over “Composthoop

 1. Ik werd moe van al het werk dat beschreven werd 🙂 maar het resultaat zal er wel naar zijn.. Misschien moet ik me hier ook eens aan zetten ..

  1. Ik koop bewust producten die in de EU worden geproduceerd dus voor mij wordt het een pak duurder. Maar wat ik van plan ben te kopen zou dan ook jaren moeten meegaan, ondanks de grote tuin…

 2. Ik had hetzelfde probleem. Veel en veel teveel bruin materiaal.
  ik heb gewoon alles nog door de hakselaar geduwd en nu begint er tenminste ook iets te broeien.
  Ik heb twee bakken. Ik ga nu in een bak alle groen materiaal doen en in een bak bruin materiaal dta ik dan nu en dan eens kan hakselen om door het groen materiaal te mixen.

   1. Mijn grasmaaisel strooi ik eigenlijk al voor de helft rond tussen struiken, planten en in de serre. Dus hier ook niet genoeg groen ter beschikking.
    Met al dat bruin gedoen, was al wat ik nog in mijn composthoop over had, gewoon droog stro geworden, het rook ook zo.

 3. Inmiddels ben ik er achter dat, als je hoofdzakelijk bruin materiaal composteert, je schimmeldominante compost krijgt, die goed is voor houtige gewassen.
  Hoe meer groen materiaal je toevoegt ( grasmaaisel, groenafval uit de keuken, bladhoudend snoeisel) hoe bacterierijker de compost wordt en dat is weer goed voor eenjarigen ( de meeste moestuingewassen).
  Met deze wijsheid doe ik zelf niet zoveel, ik doe aan slowcompost, die niet wordt omgezet, en die gezien de samenstelling hoofdzakelijk bacteriedominant zal zijn.
  Maar lezen over de “compostologie”vind ik wel erg ontspannen. 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: