Bee Bee Tree

De Royal Horticultural Society, kortweg RHS, heeft de voorbije 4 jaar onderzocht of onze bestuivers  inheemse planten verkiezen boven uitheemse tuinplanten in het ‘Plant for Bugs’ onderzoek. Voor dit onderzoek werden planten opgedeeld in drie groepen

  1. Inheemse soorten
  2. Uitheemse soorten die groeien op ’t Noordelijk halfrond en gerelateerd zijn aan inheemse soorten (bvb Knautia macedonia, Eupatorium maculatum)
  3. Uitheemse soorten van ’t Zuidelijk halfrond die helemaal niet verwant zijn aan inheemse planten

De voorlopige conclusies van het veldonderzoek geven aan dat bestuivers een voorkeur hebben voor Groep 1 en 2, maar dat planten van Groep 3 toch een meerwaarde blijken te bieden, vooral omdat er in deze groep heel wat planten zitten die het bloeiseizoen verlengen. Een strategie om bestuivers te helpen. waarbij alleen inheemse planten worden aangewend blijkt volgens deze studie niet de optimale, en dat het beter is voornamelijk inheemse of near-native planten aan te wenden, met enkele exoten die het bloeiseizoen verlengen. Verder bewijst de studie, volgens de onderzoekers, dat bloementuinen van wezenlijk belang zijn in de ondersteuning van bestuivers. Mensen die de eerste resultaten willen lezen kunnen dat hier doen.
Vorige week schaftte ik me een uitheemse boom aan die absoluut in die laatste categorie hoort. Tetradium Daniellii is een boom die pas nu in bloei komt en tot eind september bloeit. De schermvormige bloemen, die van op afstand wat doen denken aan vlierbloesem, zijn erg rijk aan nectar en stuifmeel en zijn een magneet voor bijen, wespen, hommels,zweefvliegen,… . De Nederlandse naam spreekt boekdelen: bijenboom, maar de Engelstalige naam is toch véél leuker : bee bee tree.

Ik had me vorig jaar al een  ‘Tetradium daniellii ‘Moonlight’ aangeschaft, maar deze bonte variëteit is een erg trage groeier die blijkbaar ook niet zo uitbundig bloeit. De nieuwe aanwinst heb ik aangekocht in een forse maat (> 300 cm hoog, paste net in de wagen) en heeft al een tiental bloemschermen. Als jonge boom is de plant niet helemaal winterhard, maar de forse maat van mijn aankoop doet mij hopen dat deze wel de eerste winters overleeft. Zodra de boom wat groter is, kan hij tegen een stoot(je). Op ieder bloemscherm zaten heel ’t week-end meerdere bestuivers, waaronder heel wat wespen.  Mensen die sceptisch staan tegenover deze omschrijving moeten maar eens googlen op “bee bee tree flower”.

10 gedachten over “Bee Bee Tree

  1. Interessante studie. Had dit jaar al het idee opgevat om dit soort van waarnemingen in mijn eigen tuin te gaan noteren, omdat het me ook wel interesseert welke bloemen onze bestuivers prefereren. Maar ik kan me de moeite besparen en in mijn luie stoel het rapport eens doornemen 😉

  2. Dat is een boeiend rapport met een belangrijke conclusie ten aanzien van het aanplanten van bepaalde exoten.
    Hopelijk slaat de boom goed aan, want het lijkt werkelijk een insectentopper voor de laatste nazomerweken.

  3. Kijk, dat is informatie waar ik net op zat te wachten. Komend najaar wil ik een tweetal bomen gaan planten en op de verlanglijst staat ook de Tetradium Daniellii. IK ga het stuk zeker even lezen, bedankt.

    1. Het wordt wel een flink uit de kluiten gewassen boom na verloop van tijd. Ik heb geen idee hoe groot je tuin is,maar er zijn dan misschien betere alternatieven, zelfs indien je een laat bloeiende boom wil (Clerodendron trichotonum schiet me onmiddellijk te binnen)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: