Solitaire bijen determineren laat ik aan anderen over. Er zijn er zoveel, en de verschillen zijn vaak erg klein. Dit exemplaar op de Helianthus ‘Lemon Queen’ viel écht wel op, ook uitzonderlijk groot voor een solitaire bij.
Op die Helianthus is trouwens heel wat te beleven. Deze solitaire bij is volgens mij een Kegelbij, meer bepaald de gewone kegelbij?Dat is nochtans een vrij zeldzaam beestje, dus waarschijnlijk vergis ik me.
Mooie beestjes om op foto’s van te genieten, tot ze rond je oren vliegen 🙂
Ook dan is het genieten, dit zijn solitaire bijen, die doen geen vlieg kwaad. Ze hebben trouwens geen angel.
Mijn kennis gaat doorgaans niet verder dan “dit lijkt op een bij”, “dit lijkt meer op een wesp”.
Het verschil is niet altijd duidelijk, maar een wesp is geel-zwart van kleur, heeft geen haar en inkepingen aan de facetogen.
Bijzonder beestje, leuk om af en toe op te zoeken wat er in de tuin zoemt, maar erg moeilijk te determineren inderdaad.
Bijzonder leuk, en bijzonder moeilijk 😉
Heel lastig, om deze beestjes op naam te brengen. Soms lukt het, maar meestal niet. De bovenste solitiare bij lijkt wel te suggereren, dat hij een wesp is.
Ik dacht eerst dat het een gewone bij was, maar dan een heel langgerekte. De kleuren op de foto zijn een beetje vertekend door ’t felle zonlicht, was echt eerder bruin dan zwart.
Ok, weer wat bijgeleerd. Er is dus niet dé bij maar er zijn meerdere soorten. Maar als ze steken blijft het wel dezelfde pijn, niet ?
Dan moeten ze eerst wel nog een angel groeien, solitaire bijen kunnen namelijk niet steken (want ze hebben geen angel)
Dan zou je wel eens kunnen verschieten. Er zijn er die wel degelijk een angel hebben , alleen geraken de meeste niet door onze huid. Wat het determineren betreft: de Facebook groep Solitaire Bijen en waarnemingen.be zijn voor mij een grote hulp. Maar met meer dan 300 soorten blijft het moeilijk maar o zo plezant. ;-).