Plant van de maand mei: Aquilegia

De plant van de maand april in deze reeks van Natuurlijk-rijk? Geen moment twijfel, dat moet de akelei zijn.

Akeleien hebben iets sympathiek. ’t Zijn mooie ranke verschijningen met prachtig blad, die zich vrolijk uitzaaien zonder echt opdringerig te worden.

Ze mogen zich hier vrij uitzaaien, andere planten verdringen doet een akelei toch niet. In de nectartuin heb ik een akeleienborder van ongeveer 20m², waar ik de voorbije jaren een tiental verschillende variëteiten uitplantte.

De Akelei is een kortlevende vaste plant, maar zoals eerder aangegeven zaait hij zich vlot uit. Bij het uitzaaien ontstaan ook veel ‘nieuwe’ soorten in de tuin. Als je echt één bepaalde kleur in je tuin wilt hebben, moet je jezelf beperken tot die éné variëteit.

Maar persoonlijk vind ik dat de tuin dan wel saaier wordt. Want het zijn de knotsgekke combinaties in kleur en vorm die het hem doen.

De plant (of toch A. vulgaris) is inheems. Alle akeleien worden vlot bezocht door hommels.In het engels spreken ze van ‘Columbine’, een verwijzing naar de bloemvorm, waar 5 duiven in herkend worden: de bloembladen de vleugels, de puntjes de kopjes van de duiven…

De komende weken gaan er nog heel wat andere Akeleien beginnen bloeien. U bent hiermee gewaarschuwd, deze site is waarschijnlijk nog niet direct akeleivrij verklaard

18 gedachten over “Plant van de maand mei: Aquilegia

 1. Ook opgemerkt door mijn buurman: geen enkele bij of hommel te zien, ondanks de lokkers. Net na de winter was het drukker, nu niets, echt niets.

  1. Ik heb vorig jaar in ’t wilde weg wat planten bijgekocht (ook een aantal hybride soorten, zodat je niet weet wat je ‘krijgt’), en ben best tevreden met wat er nu in bloei staat

 2. Je hebt schitterende variëteiten, weer heel mooi gefotografeerd!
  Ze stellen mij hier ook steeds voor verassingen.
  De dubbele bloemen van foto 7 en 9 vind ik toppers!
  Mijn ervaringen met de dubbele zijn niet zo goed: na verloop van een paar jaar verdwijnen ze zonder nakomelingen. Hopelijk gaat het bij jou beter.

  1. Als de dubbele verdwijnen, dan zou dat erg jammer zijn, want ze zijn wel mooi eigenlijk. Maar dan beperk ik me wel tot de enkele. Maar ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

  1. Nog even een aanvulling : in ruil voor zaad van fluitenkruid, zodat ik dat door mijn bloemenweide kan zaaien.Dat staat er nu helemaal niet, en de beemden zijn meestal al lang gemaaid voor de plant goed en wel in ’t zaad zit

 3. Er zitten weer enkele pareltjes bij, en dan heb ik het zowel over de foto’s en de bloemen zelf. Je mag me ook bij de akelei fanclub rekenen, bij ons vind je ze ook overal , in de voortuin, achtertuin, moestuin,… .

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: