Bessen

Normaal zijn er de eerste weken van juli bessen te over om te plukken in de tuin.  Door de ontbrekende winter heeft dat kleinfruit flink wat voorsprong genomen, en de hitte van de voorbije dagen zorgt voor een echte afrijpingsspurt.

Wel jammer dat dit allemaal één week te laat is voor de eco-tuindagen …

Enkele sfeerbeelden.

Esthetisch én qua smaak een topper, de Taybes. Deze hoort gewoon in je tuin te staan.
De Boysenbes is ook lekker, maar de bessen van mijn plant ziet er vaak minder uit. Ik heb gemerkt dat de bloemen van deze Boysenbes bijna niet bevlogen worden door hommels, en dit in tegenstelling toto de Taybes en Loganbes die er naast staan. Aangezien de Boysenbes ruim een week vroeger start met bloeien, zijn de eerste vruchten wél OK.  Er is ondertussen een nieuwe Boysenbes-plant aan ’t groeien, na de oogst gaat de oude plant op de composthoop.
De eerste Loganbessen zijn ook getest en goedgekeurd, mooie vruchten en een goede smaak. Hier en daar lees je wel eens dat de smaak tegenvalt, iets wat ik moeilijk kan snappen
De zwarte framboos doet het dit jaar erg goed. Door de aangepaste snoei zijn de bessen ook véél groter. Nog drie weken en ook deze bessen zijn rijp
Braambes ‘Loch Tay’ hangt overladen met fruit. Een uitzonderlijk lekkere braam: van alle bramen die ik al proefde is er geen enkele gecultiveerde braam die aan de smaak van deze plant kan tippen. Bovendien is de vrucht erg stevig, zodat plukken erg eenvoudig is
Aan de struik zijn deze braambessen echte juweeltjes. De vruchten van ‘Helen’ zijn bij rijpheid echter net iets te zacht om ze correct te kunnen plukken
’t Is niet allemaal goed nieuws in de Fruitberg. De oogst van normale frambozen loopt nog altijd stroef.
Gele frambozen zijn er dan weer te over (twee rassen), maar die kunnen me niet écht bekoren.
Neen, geef me dan maar deze zalmkleurige Framboos ‘Valentina’. De lekkerste framboos uit de Fruitberg.
De Worchesterbes (Ribes divericatum) is een andere soort als de kruisbes (Ribes uva-crispa). Deze kruisbesvariëteit heeft duidelijk Worchestergenen. Deze bessen moeten nog diepbruin kleuren alvorens ze rijp zijn,
Ondertussen is Risulfa écht goed rijp. Een diepgele bes, met een uitmuntende smaak
Deze Jostabes is een kruising tussen een zwarte bes en de kruisbes. Qua smaak is het een dikke zwarte bes. De plant groeit héél snel, en is enorm productief.
Zo komen we naadloos bij de Zwarte bes. Niet iedereen is onvoorwaardelijke fan van de smaak, maar ik kan ze wel appreciëren als ze goed rijp zijn.
Goed rijp zijn deze aalbessen wel. Tijd om te oogsten.
De rode aalbessen worden alleen gebruikt voor confituur. Deze witte bessen zijn ook goed om uit de hand te eten.
Maar deze roze aalbessen spelen in een aparte afdeling. Jammer dat ze niet wat productiever zijn.
De Meibes (Lonicera edulis ‘Kamtschatica’) geeft nu lekkere vruchten.Lang genoeg laten hangen is hier de boodschap. Veel bezoekers dachten tijdens de eco-tuindagen dat het blauwe bessen betrof…
De Junibes (Lonicera caerulae) is botanisch niet ver verwijderd van de Meibes. Deze bes zou ik wel niet als lekker omschrijven, ze smaakt vrij wrang en zuur.
Dit is wel een blauwe bes, en bijna oogstrijp

Is dat alles qua fruit? Neen. De druiven staan in bloei, de Japanese wijnbes en de Dormanbes rijpen afgeschermd door bloemblaadjes, en de veenbessen staan nog volop in bloei.

Er zijn ook volop aardbeien nu, waar Lambada écht de kroon spant qua smaak. U ziet het, keuze te over in de Fruitberg.

En nu alleen hopen dat we vanavond een fikse regenbui krijgen zonder apocalyptische neigingen. Dus geen hagel, geen storm,… wel water, want de fruitberg is nu erg droog aan ’t worden.

7 gedachten over “Bessen

  1. Hier waren de bessen ook net te laat voor de Ecotuindag.
    De aalbessen stellen dit jaar wat teleur, maar kruisbessen zijn er weer veel te veel (morgen op mijn blogje). Zoonlief – die zich hier de voorbije jaren over de bessen ontfermd heeft – is apetrots op de massale loganberry-oogst van dit jaar. De Taybes staat hoog op zijn verlanglijst.

    1. De kruisbessenoogst zal ook hier rijkelijk zijn, ook al zijn de planten (11 stuks) nog redelijk jong. Je zoon heeft overschot van gelijk, die Tayberry is geweldig (zorg wel dat hij er dan ook handschoenen bij neemt 🙂
      Ik kijk al uit naar je logje van morgen, het vierde in nog geen 10 dagen. Welcome back 😉

  2. Amai, hoewel we ondertussen ook deeerste bessen oogsten, zijn die lang zover nogniet als bij jou. Maar wij eten ze allemaal graag vers van de struik; wemoeten er al heeeeeeelveelhebben vooraleer ze in confituur gaan. En de frambozen gaan hier ook traag, hoe veelbelovend ze er ook uitzien

    1. Hier is dat van ’t zelfde hoor. Maar er hangt echt veel aan de struiken (een ruwe schatting zegt me 15 kg kruisbessen, 10 kg braambozen, 15 kg aalbessen,…), dat is wel een behoorlijk volume om vers op te eten :-). Zeker omdat er ook nog wat frambozen en blauwbessen zijn, en ook nog bramen, en …

  3. Ja, en dat is dan een echte “fruitBERG”blog. Daar doe je het voor.
    Hier doet de loganbes het erg goed: veel vruchten, maar lang niet zo ver gerijpt als zo’n 300 km zuidelijker. Het is het eerste jaar dat hij draagt. Ook de Japanse wijnbes lijkt veel te gaan opleveren. Ik hoop met je mee dat de onweerstoring, die ook hier lijkt te komen, geen schade heeft aangericht.

  4. Mijn blauwe bes, waar ik het al eens eerder over had, doet nog steeds niets. Het takje staat er miezerig bij (maar is niet dood). Ik zit hier op kleigrond, misschien heeft dat ermee te maken? Gekke is: m’n framboos doet het wel (ZUUR!!!).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: