Anemone ‘Wild Swan’

Dit plantje staat sinds de herfst in mijn tuin, en begint nu te bloeien. Deze anemoon is een vrij nieuwe introductie en werd in 2011 na een afwijking van de reguliere stemprocedure uitgekozen tot Chelsea Flower Show 2011 Plant of The Year. Het betreft een toevallige zaailing die Elizabeth McGregor rond de eeuwwisseling was opgevallen in haar kwekerij.

De plant heeft veel weg van de klassieke herfstanemonen, maar blijft kleiner en zou niet woekeren. De witte bloemen hebben paarse strepen op de achterzijde van de bloemblaadjes en sluiten zich bij zonsondergang. Maar de eigenschap die deze plant écht speciaal maakt is de bloeiduur van de plant : van mei tot november. Die lange bloeitijd kan ik nog niet bevestigen, de schoonheid van de plant wél.
En ik geloof best dat de plant niet woekert, want het is helemaal geen eenvoudig kleinood. Ik heb in totaal 10 verschillende planten gekocht, en houd er slechts twee over. De plant kan duidelijk geen droogte verdragen, en wil dus niet veel zonlicht.

Hij werd vorig jaar al door meerdere handelaars aangeboden tijdens de tuindagen van Beervelde. Het zou me verbazen dat deze plant over enkele jaren een algemeen verspreide tuinplant wordt, een soort Rozanne der anemonen, want ik denk dat de plant daarvoor een beetje te moeilijk groeit. De prijzen van Rozanne maakt hij zich wel eigen, vorig jaar op Beervelde bedroegen die tot 5 EUR voor een plantje in een P9-potje…

3 gedachten over “Anemone ‘Wild Swan’

  1. Een prachtige soort, maar kennelijk wel erg gevoelig. Het komt helaas vaak voor dat een (dure) plant, waar je veel van verwacht, het toch niet goed doet. Zo’n plant krijgt bij mij zelden een herkansing.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: