Fruit

Was dat hier geen blog over fruit???

Een aantal bomen moeten opgroeien in leivorm, onder andere deze amandel. Maar door het zachte weer hangen er nu volop vruchten aan deze bomen, en de snoeiwerken uitvoeren zou gelijk staan aan het grotendeels verwijderen van de jonge vruchten. Zowaar een dilemma, want het kan best weer enkele jaren duren alvorens er nog eens zo goed kan geoogst worden. Zaterdag hak ik de knoop door .
Iets om me zorgen over te maken… de stam van één van de appelaars is flink toegetakeld door (vermoedelijk) een specht. Bart Dequidt (boomkwekerij De Linde) bezorgde me in een mum van tijd een geruststellend antwoord: dit zou kunnen genezen, geen nood om het boompje te rooien, met de nodige uitleg om het probleem aan te pakken.

 

Creatief met ‘Tulameen’. De stokken van deze zomerframboos zijn ongeveer 3 m hoog, om ze te beschermen tegen windstoten heb ik ze keurig in bogen vastgeknoopt. De ironie wil dat diezelfde nacht meerder stokken van de framboos ernaast afbraken door de wind
De kiwibessen bekomen van de late, koude winternachten die heel wat schade berokkenden aan ’t jonge blad. De mannelijke kiwibes ‘Weima’ vormt dit jaar al enkele bloemknoppen, maar de zes vrouwelijke planten laten het nog afweten. Misschien volgend jaar beter, dames?
De mei-en junibessen vormen ondertussen al kleine struiken en dragen dit jaar enorm veel fruit in vergelijking met de voorbije jaren . De bessen van de Meibes zijn veel groter dan vorig jaar, de eerste rijpe bessen worden, bij gebrek aan ander fruit, met mondjesmaat opgegeten. De smaak heeft iets weg van een kriek. Op rijpe junibessen is het nog even wachten.
En terwijl de eerste aardbei bijna rijp is (bosaardbeitjes zijn er wel al)…
Zijn er wel al enkele rijpe, gele herfstframbozen
Ik sprak enkele weken geleden over de flinke kleinfruitoogst in ’t verschiet bij blauwe bessen, kruisbessen en aalbessen. De braambessen doen duidelijk niet onder en hangen dit jaar afgeladen vol met bloesem. Er zal flink wat confituur van gemaakt kunnen worden, denk ik dan.
Ook de zwarte framboos geeft erg veel fruit dit jaar, misschien omdat er beter gesnoeid werd?
De Japanese wijnbes is ook in bloei, de bloemen zijn zoals de vruchten : klein maar fijn.
Twee braamhybriden werden vorig jaar vervangen (Taybess Medana en Boysonberry), door een Loganbes en een nieuwe plant van Boysonberry. Tot mijn grote tevredenheid geven beide jonge planten al fruit, zodat ik al dit jaar de planten kan evalueren. Ik ben vooral benieuwd naar de smaak van de loganbes, waarover ik veel tegenstrijdige berichten lees.
Nog een week, maximaal twee wkeen  en de eerste kruisbessen zijn rijp. Risulfa is een gele kruisbes die erg vroeg afrijpt.

Het seizoen is begonnen.

15 gedachten over “Fruit

  1. Dat ziet er allemaal zeer smakelijk uit. Je foto’s maken we nog meer benieuwd om dit allemaal eens ‘live’ te bekijken. Dus heel waarschijnlijk tot volgende week zaterdag!

  2. Ah, fijn om lezen! Ik hoop dat ik hier ook binnenkort van het fruit kan beginnen snoepen. De eerste aardbei werd gisteren verorberd. De zomerframbozen doen het hier voorlopig helemaal niet goed. Daar moet ik me dringend eens meer mee bezig gaan houden!

  3. Ja, die nachtelijke windvlagen: ik moest een tuinstoel uit mijn vijver vissen.
    Het fruit ziet er meest veelbelovend uit. Mijn vorig jaar gezette loganbes tegen een zuidmuur draagt veel bloesem. Ook ik ben erg benieuwd naar de smaak.

  4. Als er nu nog iemand is die niet begrijpt waarom je blog De Fruitberg heet, dan weet ik het ook niet meer. Zoveel heerlijkheden tesamen!

  5. En wat zijn ze weer mooi, de foto’s! Wat vreselijk van dat boompje. Stomme dieren zijn het eigenlijk, die spechten. En waarom moeten ze per se zo’n boompje toetakelen, hebben ze een dwangneurose of zo?!!?

    1. Helemaal niet stom hoor. De wormen in de boom zouden het boompje van kant gemaakt hebben. En de kevers die uit die wormen zouden groeien zouden dan eitjes leggen op de bomen ernaast…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: