De Moestuin van de Fruitberg

Een moestuin? Niet echt. Zoals de voorbije jaren plant ik wel weer pompoen en courgette aan.

Mijn eigen credo (“Safety in Numbers”) wordt ook dit jaar niet verloochend, alhoewel het courgettebestand dit jaar nog wat verder werd teruggeschroefd naar een schamele drie planten (Black Beauty, Gold, Ronde de Nice).

Dat wordt wel ruimschoots goed gemaakt door het aanplanten van 4 pompoen: een Hubbard, een Butternut, een Spaghettipompoen én een Marinia do Giochhai.

Gaan die rekken wel stevig genoeg zijn hoor ik U denken? Ik denk met U mee 🙂

De courgettes wil ik dit jaar aanbinden, voor de pompoenen vroeg ik mijn twee zonen hun sjorkunsten te tonen met enkele bamboestokken. Na het eerste rek besloten ze mij te leren hoe je kan sjorren.

Het resultaat mag er zijn. De pompoenen zullen elk één kant van zo’n rek kunnen beklimmen. Volgend jaar plant ik de pompoenen dan aan de andere kant van de rekken. De komende jaren ga ik waarschijnlijk stap per stap een stukje van het grasland achteraan ombouwen tot moestuin, waar dan de pompoenen worden gezet. Het vrijgemaakte stukje zou dan via het wisselteeltschema voor iets anders gebruikt worden.

Dit stukje gras werd ook hier verwijderd met het afplagding, dat ook hier behoorlijk handig uit de hoek kwam.

De courgette. Iets te dicht bij mekaar, denk ik nu ik dit zo zie.

In de herfst zal er pompoensoep op het menu staan ten huize de Fruitberg.

17 gedachten over “De Moestuin van de Fruitberg

 1. Ik heb me dit jaar ook eens gewaagd aan een mini-moestuin: pompoenen en komkommers. De komkommers klimmen op een tuindraad, de pompoenen sluipen over de grond. Benieuwd.
  Je zelfvervaardigde constructies worden onderhand legendarisch. 😉

 2. Wat een sjortechniek, de complimenten aan de jongens! Safety in numbers pas ik ook toe, niet minder dan 5 Black Beauty courgetteplanten werden aan de zandleembodem toevertrouwd. Die ga ik dit jaar eens op een stok laten groeien (tip uit het moestuinboek van Mme ZsaZsa) . Ook werden er her en der een 15-tal pompoenplanten (Butternut , uchiki kuri en een onbekende) aangeplant. Die zullen (hopelijk) de tuindraad, voortuin en zelfs de trampoline overwoekeren.
  Pompoensoep it is…

   1. In het geval dat ze allemaal volgroeid geraken, véééél soep,puree, ovenschotels,… eten. En proberen te bewaren, of als er nog teveel zijn, uitdelen.

 3. Ik zag jouw amandel, wat wil je precies gaan doen ermee?
  Zit met die van mij ook een beetje in mijn ‘maag’ omdat ik hem maar heel snel even aan wat leivormstukjes heb vastgemaakt..

  moet ik nu al snoeien? zo ja..? Hoe?
  Wat is je advies in deze? Ik heb nog nooit van een amandel een leivorm gemaakt

 4. IK heb het ooit met aardbeien geprobeerd en dat lukte op zich wel, maar dat gedoe met dieren die er dan weer aan knagen… Ik dacht dit jaar: laat maar zitten. Teveel gedoe. Ik koop ze wel in de winkel maar ja: uit eigen tuin is natuurlijk veel leuker.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: