Nog wat informatie

Over minder dan drie weken staan de deuren van de Fruitberg wagenwijd open ter gelegenheid van de velt eco-tuindagen.

Wanneer ik over mijn erf stap, ben ik tevreden. Hier en daar treden er wel wat probleempjes op: zo hebben enkele aalbessen wat last van bloedblaarluis, enkele perenbomen zien dit jaar serieus af van de perenbladgalmijt, de pruimelaars en de perziken hebben redelijk veel last van de eerste bladluizen en er zijn plaatsen in de tuin waar de slakken lelijk huis gehouden hebben (blijkbaar smaakt akelei erg lekker). De storm van de voorbije weken heeft ook wat schade gemaakt.
Kortom, de normale gang van zaken, niets om me druk over te maken. Ik ben vooral tevreden over de tuin, en geniet van het resultaat van het geleverde werk.

Een tuin die op kleur komt, en waarbij nog heel wat planten in de knop staan en tegen eind mei in bloei zouden moeten komen. Het ziet er naar uit dat er zelfs al wat fruit zal afrijpen. Een tuin die er bijna uitziet zoals ik dat voor ogen had.

Paeonia ‘Jan van Leeuwen’. Deze plant zal waarschijnlijk uitgebloeid zijn tijdens de eco-tuindagen

Bijna. Ik wil de leisystemen nog volledig afwerken en de courgette en pompoenen nog een plaatsje geven. Verder staat ook de lentesnoei nog op het to-do lijstje, maar de tuin is eigenlijk nu al klaar voor de eco-tuindagen. Hij gonst van’t leven. Er zijn op zijn minst vijf nestkastjes verhuurd aan vogels, waarbij de locatie van het nest van de schuwe boomkruipers me wel wat zorgen baart: vlakbij de ingang van de tuin. Laten we hopen dat de jonge boomkruipertjes eind juni uitgevlogen zijn want ik zou het nest niet willen verstoren met de eco-tuindagen.

Eén van de akeleien in mijn tuin (‘Yellow Queen’). De bloemen lusten de slakken niet, de rest duidelijk wel.

Ondertussen denk ik ook wat na over de praktische organisatie. Aangezien ik er vanuit ga dat een belangrijk aandeel van de bezoekers tijdens de eco-tuindagen al wel eens mijn digitale erf bezigt, geef ik hier nog wat nuttige informatie mee, en wil ik op voorhand ook enkele ‘afspraken’ maken. Waarschijnlijk overbodig, omdat ik er van uitga dat mijn vaste lezers de onderstaande afspraken evident vinden.

Als lezer van mijn blog weet je dat de tuin over de laatste drie jaren is aangelegd, sommige delen zelfs dit jaar. Verwacht geen tuin die volledig ‘af’ is, heel wat plantgoed moet nog (flink) groeien. Onze tuin kan qua schoonheid dus absoluut niet wedijveren met véél van de andere prachtige tuinen (op leeftijd) die je dit week-end kan bezoeken. Maar in de fruitkamers die wel (bijna) volwassen zijn, kan je misschien enkele ideeën opdoen voor een eetbare tuin.
Bovendien krijg je een beeld van wat één persoon – met een full-time job en ondanks verbouwingswerken – in een periode van twee jaar kan bereiken, en hoe je begint met ’t aanleggen van een tuin.

Aquilegia ‘Nora Barlow’

Aankomst

 • Het Adres : Sint-Truidense Steenweg 394, 3300 Hakendover (Tienen)
 • De Fruitberg is bereikbaar via het openbaar vervoer : bushalte ‘Hakendover Dorp’ (de Lijn 313 : station Tienen -station Sint-Truiden) is minder dan 50 m van onze voordeur verwijderd.
 • Er is voldoende parking in de omgeving. Gelieve Uw voertuig correct te parkeren (dus niet voor de oprit van de buren, niet op het fietspad, …). Mensen die met de fiets op bezoek komen, kunnen hun stalen ros op onze oprit kwijt.
 • Onze tuin is niet hermetisch omhaagd. Onze buren nemen niet deel aan de velt eco-tuindagen. Respecteer hun privacy, zodat onze eco-tuindagen geen overlast worden voor de buren, we hebben een goede relatie met hen en wensen dat zo te houden.
 • Onze kat “Muis” is niet opgezet met onze deelname aan de eco-tuindagen. Ze houdt niet echt van dingen delen. Daarom vragen wij onze bezoekers om hun huisdieren thuis te laten.
 • Gelieve je als bezoeker te registreren aan de ingang, zodat wij (en Velt) een zicht hebben op het aantal mensen dat ons heeft vereerd met een bezoek. Bij de registratie mag iedere bezoek(st)er een lotje ‘trekken’ waarmee hij/zij kans maakt op één van de drie exemplaren van Hosta “Blushing Blue” die we verloten.
 • Toch nog even aangeven dat iedereen écht van harte welkom is.


De Tuin

 • Er is de voorbije jaren heel wat werk in onze tuin gekropen. Wij willen ook na de eco-tuindagen nog genieten van dat werk. Gelieve dus alleen op de verharding, de schorspaden of het gazon te lopen. De borders en de bloemenweide zijn geen wandelpaden, en ’t moeten zeker geen platgetrapte wandelpaden worden.
 • De nectartuin is één grote border van 300 m². Hier zal een ‘wandelpad’ aangegeven worden met zand, zodat je niet over de planten heen loopt. Het zou fijn zijn wanneer je dat volgt, er staan her en der vaak jonge planten, die vaak niet bij het tuincentrum om de hoek te verkijgen zijn.
 • Ik sta met plezier ter beschikking voor uitleg en informatie. Stel gerust je vraag, of kom op zijn minst even een goedendag zeggen, zodat ik een gezicht kan plakken op mijn (digitale) bezoekers.
 • Indien het erg druk zou zijn, is het mogelijk dat ik om het half uur een rondleiding doorheen de tuin organiseer, maar zo’n vaart zal het wel niet lopen.
 • Door de warme lente zullen enkele bessenstruiken al aarzelend in productie komen . We hebben er geen probleem mee dat bezoekers enkele bessen plukken van de verschillende struiken om ze te proeven. Het is niet de bedoeling dat U struiken volledig kaal plukt, gelieve ook te denken aan de bezoekers die na U de tuin nog bezoeken.
 • Er zijn in de buurt nog andere deelnemers aan de eco-tuindagen, het lijstje vind je hier.
 • Passeer voor je vertrekt even langs ons terras, we bieden je met plezier een drankje aan.

Nu alleen maar hopen op mooi weer zodat de eco-tuindagen niet in ’t water vallen (maar nu toch eerst nog enkele dagen flink wat regen, want de waterput is nog lang niet gevuld.

 

 

18 gedachten over “Nog wat informatie

 1. Wat ben ik jaloers op je Jan van Leeuwen; die is bij mij verdwenen 😦 (terwijl pioenen het hier toch goed lijken te doen, na enige aarzeling het eerste jaar). En je info voor je opentuindagen is heel goed en duidelijk; ik hoop nog steeds te kunnen komen!

 2. Lekker spannend, hè. De kans dat ik eens jouw richting opdraai, is niet geheel onbestaande. Je hebt me via je blog sowieso al reuzebenieuwd gemaakt.
  Tip: ik zal tegen dan mijn baard hebben laten groeien en mijn kruin hebben kaalgeschoren. Je zult me echter herkennen aan de rode anjer in mijn binnenzak.

  1. Mocht ik niet aanwezig kunnen zijn, dan stuur ik mijn secretaresse wel om poolshoogte en foto’s te nemen. Je herkent haar aan de zwerm mannen in haar kielzog.

 3. De voortuin heb ik ondertussen al kunnen bewonderen en heeft me benieuwd gemaakt naar wat er allemaal nog achter de schutting te zien is. We gaan zeker proberen om zaterdag eens langs te komen. Ik vermoed wel dat je dagen van 36 uur hebt als ik zie wat je daar op 2 jaar hebt klaargespeeld ;-).

 4. Je hebt het zeer degelijk voorbereid en ik hoop dat je een mooie dag zult gaan hebben met veel gasten. Woonde ik dichterbij, dan zou ik zeker komen!
  Van de mooie Aquilegia ‘Nora Barlow’ had ik vorig jaar drie exemplaren. Nu nog één, en dat is niet de oudste. Ik weet dat hij uitzaait, dus ga ik zaad winnen.

  1. Ik ben benieuwd hoe ze hier gaan terugkomen , na al de slakkenvraat. Onder mijn witte Akeleien groeien nu erg veel zaailingen, ik ben eigenlijk van plan de planten gewoon uit te laten zaaien om steeds andere vormen te bekomen 🙂

 5. Wat spannend allemaal! Dit is toch wel een enorme happening. Wat er als nu honderden mensen op af komen Fruitberg? Wordt dat dan niet wat druk? De foto’s zijn in elk geval – natuurlijk zou ik bijna zeggen! – weer prachtig!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: