Bee Chop

Rond einde mei zetten Engelse tuiniers heel wat laatbloeiende vaste planten  terug (tussen 1/3 tot 1/2). Hierdoor bloeien de planten wat later en rijker, en  groeien ze ook bossiger, steviger. Vaak wordt slechts een gedeelte van de planten terug gesneden, zodat de bloeiperiode wordt verlengd. Aangezien the Royal Horticultural Society op hetzelfde tijdstip ‘The Chelsea Flowershow’ organiseert, wordt deze praktijk in Engeland ‘The Chelsea Chop’ genoemd.

Voor
Na

Door het warme weer hebben veel planten heel wat voorsprong ten opzichte van andere jaren. Onze inheemse fauna en de (uitheemse) vaste planten in de border reageren op zo’n warme lente door vroeger te bloeien. Daardoor breekt er op ’t einde van ’t jaar een periode van schaarste aan voor de insecten wegens te weinig bloemen… Dit vormt vooral voor bijen een probleem, omdat zij dit najaar onvoldoende stuifmeel zullen kunnen verzamelen. Volgens imkers is dit fenomeen één van de veroorzakers van de bijensterfte de voorbije jaren..
In de Fruitberg werden een aantal struiken aangeplant die pas laat in ’t jaar bloeien (Heptacodium mionoides, Tetra danielli ‘Moonlight’, Clerodendrum trichotomum en Vitex Agnus-castus f. latifolia), maar die zijn nu nog erg jong. Er is wel een flinke klimophaag in de tuin die ieder jaar stevig bloeit.

Voor
Na

Door de asters en Sedums met 1/3 terug te zetten, probeer ik het seizoen in de tuin dit jaar wat extra te verlengen, in de hoop dat onze gevleugelde vrienden er wel bij varen.Het zal slechts een héél klein druppeltje zijn op een hete plaat, maar toch… Ik ben alvast benieuwd naar het resultaat.

10 gedachten over “Bee Chop

  1. The Chelsea Chop pas ik ook geregeld toe, vooral om planten voor het openvallen te behoeden (bijv. Sedum ‘Herbstfreude’).
    Het is echter geen algemene stelregel. Veel vaste planten verdragen de ‘mei tot juni’-terugknip niet, zullen dan ook niet meer bloeien en soms zelfs wegkwijnen.
    Tenslotte zijn er ook vaste planten die je tweemaal kunt laten bloeien door terug te snoeien vlak na de eerste bloei. Dat is pas een bijenvoordeel. Zulks geldt bijvoorbeeld voor de meeste geraniumsoorten. Die worden daar overigens alleen maar beter van.

  2. Ik pas het ook af en toe eens toe, die chelsea chop, vooral om inderdaad een tweede bloei te krijgen, bijvoorbeeld bij de veronica. Bij sedum heb ik dat nog nooit gezien, maar ik heb dan ook alleen late soorten sedum. Ik ontdekte trouwens dat één van mijn twee nieuwe borders nog volledig groen is; geen bloem te zien. Blijkbaar hebben alleen de najaarssoorten overleefd. Dus daar gaan de bijtjes later dit jaar van genieten.

  3. Ook ik ben wat terughoudend op het gebied van reduceren in mei. Maar ik overweeg één thalictrum flavum als proef aan te pakken en de geraniums zal ik na de bloei ook eens terugsnoeien.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: