Taxusrups

Ik kijk weinig TV. Eén programma bekijk ik wel zonder fout : Gardeners World. Een tuinprogramma met de juiste insteek, gebracht door een aantal enthousiaste tuinliefhebbers die zelden of nooit ‘gemaakt’ overkomen. Naast de vaak leerrijke focus op een plantengeslacht staat er ook steevast een bezoek aan een tuin geprogrammeerd. Niet alle tuinen zijn even interessant, maar twee jaar geleden was een verslag van een bezoek aan ‘Waltham Place’, een ontwerp van Henk Gerritsen, een ware aha-erlebenis. Een tuin, die formele elementen combineert met een natuurlijke, wilde beplanting, en waar planten voor hun plaats moeten vechten. Het resultaat overtreft volgens mij veel gekende klassieke tuinen. Het verslag van deze blogger geeft een goede indruk van de tuin.

Onderaan recht, verderop redelijk grillig

Wat vooral mijn aandacht trok was de Caterpillar hedge, een idee dat me in de Fruitberg inspireerde om het plan van strakke, lage taxushagen in de Fruitberg aan te passen: vanuit de strakke rechthoek rond de perzikboom, vertrekken nu hagen die na 3 meter verderop veranderen in vier rupsen. Deze uitvoering zal nooit het origineel evenaren, maar toch de nodige panache aan de nectartuin geven. Dit plan van het origineel hielp me in ieder geval wel bij het aanleggen.

Dit stuk is kan je in ieder geval niet als “recht” omschrijven 🙂

De hagen zullen waarschijnlijk pas over enkele jaren hun echte vorm krijgen Nu is het wachten op de de eerste vormsnoei.

12 gedachten over “Taxusrups

  1. Na bovenstaande uiteenzetting en het doorklikken naar de ontwerpen van Henk Gerritsen begrijp ik veel beter wat je wilt met de aanplant van die talloze taxushagen. Wat zal dat t.z.t een prachtig effect gaan geven. Henk Gerritsen is helaas overleden in 2008, zijn Prionatuinen bestaan nog.
    Hij blijft een bron van inspiratie.

  2. Ik heb ook wat taxussen in de tuin. Als ik wist dat die dingen ZO langzaam groeiden had ik iets anders genomen. Wat een gruwel. Na 6 jaar is er misschien 12 cm bijgekomen. Nu begrijp ik waar het gezegde ‘Boompje Groot, Planter Dood’ vandaan komt! Maar, eerlijk is eerlijk: mooi zijn ze wel. Dat is het positieve gedeelte.

  3. Beter een taxusrups in de tuin dan een taxuskever, me dunkt. Je zult je nog eens in bochten moeten wringen om die meanderende rups te scheren. 😀

  4. Je idee inspirereert me en ik heb wel wat meters haag staan. Volgens mij komt de buxushaag rond de moestuin heel goed in aanmerking om er een rups van te maken. Ik ben niet goed in recht snoeien, dus ideaal voor mij. 🙂 En de kinderen gaan het super vinden want het gaat lijken alsof de rups uit de ligusterhaag komt, die er “loodrecht” opstaat.

  5. Wat een prachtige tekening en ontwerp van Henk Gerritsen! Ik heb kort geleden een rondlopende haag van buxus voorgesteld in een nieuwe tuin, een mooi beschermend gebaar, lijkt me. Ik ben benieuwd hoe dat wordt. Een rups van Taxus vind ik een bijzonder contrast, iets heel speels gemaakt van een zware plant, beetje donker. Het wordt vast mooi!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: